Internationaal3 jan '17 13:02Aangepast op 3 jan '17 16:16

Verschillende theorieën over afkomst terrorist Istanbul

Auteur: BNR Webredactie

De vermoedelijke dader van de aanslag op de nachtclub in Istanbul zou op 20 november vanuit Kirgizië per vliegtuig naar de Turkse stad zijn gereisd, samen met zijn vrouw en twee kinderen. Dat meldden Turkse media dinsdag. De man zelf ontkent echter iedere betrokkenheid bij de aanslag tijdens nieuwjaarsnacht.

Foto: Hollandse Hoogte
Foto: Hollandse Hoogte

Hij zou zelfs niet eens in Instanbul zijn geweest tijdens de aanslag. Vandaag werd op social media een foto van het paspoort van een zekere Iakhe Mashrapov geplaatst. Dit paspoort zou van de aanslagpleger moeten zijn. Mashrapov zelf hield tegenover medewerkers van de Kirgizische Veiligheidsdienst, die hem thuis bezochten, vol dat hij slechts in Istanbul was voor een zakenreis, meldt AKIpress. Hij zou op 28 december naar Istanbul zijn gevlogen, om op 30 december weer terug te keren naar Kirgizië.

Verschillende theorieën

Er doen veel verschillende theorieën de ronde over hoe de Kirgiziër Turkije zou zijn binnengekomen. Van officiële zijde is de identiteit van de mogelijke dader niet bekendgemaakt. Wel werd Kirgizië genoemd als een van de landen waar hij afkomstig uit zou kunnen zijn. De autoriteiten in Kirgizië onderzoeken de zaak.

Ook andere theorieën doen de ronde. Volgens de krant Habertürk blijkt uit onderzoek van de politie dat de schutter vanuit Syrië het land is binnengekomen. Hij zou in november naar de Turkse stad Konya zijn getrokken. De man reisde volgens de krant met zijn gezin om geen aandacht te trekken.

Herladen geweer

Habertürk citeerde ook een barman uit de nachtclub, die verklaarde dat de schutter enkele keren met explosieven gooide. Dat gaf hem mogelijk tijd om zijn geweer te herladen. Door de aanslag op nachtclub Reina kort na de jaarwisseling kwamen 39 mensen om het leven.

De schutter zou zijn wapen tijdens het bloedbad meerdere keren hebben herladen. Ook schoot hij op mensen die al gewond op de vloer lagen. Een bron binnen de veiligheidsdiensten zei tegen persbureau Reuters dat de man duidelijk al gevechtservaring had. 'Mogelijk heeft hij jarenlang in Syrië gevochten.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen