Internationaal6 jan '17 17:00

Zoektocht MH370 stopt: 'Teleurstellend, zeker voor nabestaanden'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De zoektocht naar resten van vlucht MH370 van Malaysia Airlines wordt definitief gestaakt. Dat heeft de regering van Maleisië laten weten. Het vliegtuig verdween bijna twee jaar geleden boven de Indische oceaan van de radar, waarna er op enkele brokstukken na nooit meer iets is teruggevonden van het toestel.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

In het vliegtuig zaten 239 mensen. De Nederlandse bodemonderzoek Fugro was een van de deelnemers aan de zoektocht naar resten van het vliegtuig. Rob Luijnenburg baalt dat er na twee jaar niks is gevonden: ‘Dat is teleurstellend, zeker ook voor de nabestaanden. Door de afwezigheid van meer bewijsmateriaal over waar het vliegtuig zou kunnen zijn, wordt er gestopt.’

Nieuw gebied

Specialisten geven echter aan dat het waardevol zou kunnen zijn om nog 25.000 vierkante kilometer extra af te zoeken. ‘Dat is op een locatie ten noorden van het huidige zoekgebied. Dat is gebaseerd op de vondsten van alle wrakstukken rond de oostkust van Afrika. Die wrakstukken zijn er pas het laatste jaar. Als je die in de analyses toevoegt, komt er een gebied in het noorden uit’, legt Luijnenburg uit.

De huidige zoektocht gaat nog twee weken door. ‘We zijn nog steeds bezig met een onderwaterdrone, om locaties te doorzoeken waarbij we echo’s zien liggen die nader bekeken moet worden’, aldus Luijnenburg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen