Internationaal3 feb '17 17:54Aangepast op 3 feb '17 20:32

Voormalig Noorse premier ondervraagd in VS vanwege inreisverbod

Auteur: Judith Laanen

Het verhaal over het inreisverbod dat president Trump vorige week instelde neemt een aparte wending: de voormalige Noorse premier Kjell Magne Bondevik is op het vliegveld van Dulles in Washington aangehouden.

De voormalig premier van Noorwegen, Kjell Magne Bondevik tijdens een bezoek aan Bulgarije. Foto ANP
De voormalig premier van Noorwegen, Kjell Magne Bondevik tijdens een bezoek aan Bulgarije. Foto ANP

Bondevik werd vastgehouden en ondervraagd toen douanebeambten in zijn diplomatieke paspoort zagen dat hij in 2014 in Iran was geweest. Dat meldt The Guardian. Volgens Bondevik moest hij veertig minuten wachten voordat hij ondervraagd werd over zijn reis naar Iran. De ondervraging duurde twintig minuten. 

'Ik ben geen dreiging voor dit land'

De premier vloog dinsdagmiddag naar de VS voor het National Prayer's Breakfast en zegt dat zijn paspoort duidelijk aangaf wat zijn voormalige politieke functie was. 'Ik begrijp de angst voor het binnenlaten van terroristen in dit land volledig', zei hij tegen de Amerikaanse nieuwszender WJLA. 'Het zou moeten volstaan dat ik een diplomatiek paspoort heb, en dat ik een voormalig premier ben. Daar zouden ze genoeg aan moeten hebben om te begrijpen dat ik geen probleem ben of dreiging vorm voor dit land en om me meteen te laten gaan, maar dat deden ze niet.'

Volgens Bondevik werd hij in dezelfde ruimte gezet als reizigers die vanuit het Midden-Oosten en Afrika kwamen die ook extra werden onderzocht. 'Ik was verrast en getergd. Wat zal de reputatie van de VS worden als dit niet alleen mij overkomt, maar ook andere internationale leiders?'

De premier was destijds in Iran voor een conferentie over mensenrechten.

Inreisverbod

Vorige week stelde Trump een tijdelijk inreisverbod in voor reizigers uit zeven moslimlanden: Iran, Irak, Libië, Jemen, Syrië, Soedan en Somalië. Functionarissen van het vliegveld vertelden Bondevik dat hij werd aangehouden vanwege een wet uit 2015 van voormalig president Obama, die beperkingen oplegt aan reizigers van de zeven landen die Trump vorige week een inreisverbod voorhield, of reizigers uit andere landen die recent naar deze zeven landen waren geweest.

Bondevik was premier van Noorwegen tussen 1997-2000 en 2001 tot 2005.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen