Internationaal9 feb '17 21:18Aangepast op 10 feb '17 07:27

'Bewering over Russische cyberaanvallen bizarre uitingen van hysterie'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De Nederlandse angst voor Russische inmenging in de verkiezingen is onterecht, zeggen de Russen. Bizarre uitingen van hysterie, zo typeert het land het. Onder andere onze inlichtingendienst AIVD waarschuwt voor cyberaanvallen vanuit Rusland, maar volgens correspondent Joost Bosman ontkent Rusland die aantijgingen glashard.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk uitte eerder zijn zorgen over buitenlandse beïnvloeding van de verkiezingen in maart. Hij noemde Rusland daarbij als mogelijke dader. Het Kremlin reageert bij monde van Maria Zacharova kritisch: 'Mensen van de regering zijn in toenemende mate bezig deze hysterie te cultiveren en dat wordt nog verder uitvergroot door de media. Er wordt geen enkel bewijs voor geleverd.'

Behalve minister Plasterk was ook minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders bezorgd. Hackers toonden eerder al aan dat het Nederlandse stemsysteem eenvoudig te hacken is.

Belang Rusland

Correspondent Joost Bosman vertelt dat Rusland er zeker belang bij zou kunnen hebben om onze verkiezingen te beïnvloeden. 'Er staan overal in Europa partijen goed in de peilingen die tamelijk pro-Rusland zijn, dan is het wel heel verleidelijk om die partijen op wat voor manier dan ook een zetje in de rug te geven. Het gaat Rusland dan vooral om het afschaffen van de sancties.' Ook zou Rusland Europa aan het wankelen willen brengen om de eigen positie te versterken en zou het MH17-rapport een rol spelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen