Internationaal20 feb '17 14:47

Nederland haalt economische banden Wallonië aan

Auteur: Wesley Schouwenaars

Nederlandse en Waalse bedrijven weten elkaar nog niet echt te vinden. Slechts 10 procent van onze totale handel met Belgie komt uit dit gebied. Minister Ploumen bezoekt vandaag en morgen de regio om de banden aan te halen.

Foto ANP
Foto ANP

Het doel van het bezoek is om de regionale samenwerking tussen Nederlandse en Waalse MKB-bedrijven en kennisinstituten te stimuleren. Wallonië is als buurregio van nature een handelspartner voor Nederland. De Nederlandse export is met 4,1 miljard euro net iets groter dan naar Singapore (4 miljard euro). Vooral vanuit Noord-Brabant en Limburg is er interesse in meer samenwerking met Wallonië, met name in de sectoren biotech (life, cciences & health), biobased Economy en logistiek.

Het instorten van de zware industrie zorgde voor een crisis in Wallonië, waardoor handel minder aantrekkelijk was, zegt Wallonië-kenner Guido Fonteijn. Want Wallonië was lange tijd de regio van de zware industrie, als steenkoolmijnen en staalbedrijven. Ruim tweehonderd jaar lang was Wallonië één van de leidende gewesten van Europa, tot de zware industrie in elkaar stortte doordat de mineralen uitgeput raakten en aandeelhouders meer en meer hun heil zochten in lageloonlanden.

Binnen een halve eeuw belandde het gewest in een geweldig diepe crisis, constateert Fonteijn. 'Het werd één van de armste gewesten van heel Europa en met dat imago zitten wij en jullie nog altijd. Maar er is een nieuwe as in Wallonië in de maak; de oude mineralen-as liep op de kaart horizontaal van Berchum in het westen tot Luik in het oosten, de nieuwe loopt van Brussel via Waver naar Namen en Luxemburg. Daar loopt een nieuwe as waar volop wordt gewerkt aan de nieuwe technologie.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen