Internationaal26 feb '17 20:41Aangepast op 27 feb '17 09:57

Abortusboot verlaat Guatemala

Auteur: Noémi Prent

De abortusboot van de organisatie Women on the Waves heeft de kust van Guatemala verlaten. Dit hebben de plaatselijke autoriteiten volgens regionale media bekendgemaakt.

Activisten aan boord van de abortusboot Women on Waves op 24 februari. Foto: ANP
Activisten aan boord van de abortusboot Women on Waves op 24 februari. Foto: ANP

Volgens Rebecca Gomperts, directeur van Women on Waves, was de veiligheid van de bemanning niet meer te garanderen. 'Het voelde niet goed aan', aldus Gomperts. Volgens haar kwamen er rechtbankpapieren aan waardoor de bemanning in de gevangenis had kunnen belanden. Het schip is naar internationale wateren gevaren. De nieuwe bestemming wil de organisatie niet bekendmaken.

Toeristenvisum

Eerder deze week probeerden de autoriteiten van Guatemala de abortusboot al te verhinderen. Volgens hen was de non-profitorganisatie achter de abortusboot in het bezit van een toeristenvisum. Bij het aanvragen hiervan zouden zij niet verteld hebben dat ze voor een medische organisatie werken.

Illegale abortus

In Guatemala is het verboden een ongeboren baby in de buik van de moeder dood te maken, tenzij dat het leven van de moeder redt. Volgens Women on Waves vinden er daarom 65.000 illegale abortussen plaats. Zij willen dit voorkomen door de abortusboot buiten de territoriale wateren van Guatemala aan te leggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen