Internationaal7 mrt '17 07:11

Senaat obstakel voor anti-Obamacare-beloftes Trump

Auteur: Reinout van Wagtendonk

Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben gisteravond plannen gepresenteerd voor de vervanging van het Obamacare-zorgstelsel. Zeker vier Republikeinen in de Senaat hebben al laten weten dat ze niet met dit plan van hun collega’s in de andere kamer van het Congres kunnen instemmen en daarmee zou er in de Senaat geen meerderheid zijn voor dit alternatief voor Obamacare…

Obamacare bestaat sinds 2010. Het is niet bepaald een feilloos programma. Maar het is wel zo dat enkele tientallen miljoenen Amerikanen die geen zorgverzekering hadden nu wel verzekerd zijn. In veel gevallen voor armere mensen met subsidies die het voor hen betaalbaar maakt. Andere mensen betalen hogere premies en er is de verplichting om verzekerd te zijn. Dat is waar de Republikeinen van begins af aan moord en brand over hebben geschreeuwd.

Ze hebben daar veel politiek voordeel uit geput. Ze hebben er voor een goed deel hun grote meerderheid in het Huis van Afgevaardigden aan te danken en het heeft zeker ook bijgedragen aan de onvrede die president Trump aan de macht bracht.

Nu hebben ze eindelijk de kans om echt van Obamacare af te komen. In hun alternatieve plan moet onder andere dat subsidiestelsel voor armere mensen op de schop en de verplichting voor iedereen om verzekerd te zijn moet weg. Hoe ze tegelijkertijd kunnen voorkomen dat miljoenen mensen die nu wel verzekerd zijn dat straks niet meer kunnen betalen dat is nog niet voorgerekend 

De Democraten zijn uiteraard fel tegen dit alternatief. Maar vier Republikeinse senatoren hebben ook al laten weten dat ze niet kunnen accepteren dat mensen weer buiten de zorgboot gaan vallen. Dat betekent dat er in de Senaat geen meerderheid is voor dit plan en dat betekent dat de anti-Obamacare beloftes van Trump en de Republikeinen voorlopig nog steeds niet haalbaar zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen