Internationaal11 mrt '17 11:33Aangepast op 11 mrt '17 12:17

Nederland weigert toestemming vlucht Çavusoglu

Auteur: Noémi Prent

Nederland heeft de landingsrechten voor het toestel van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu ingetrokken. Dat meldt de Rijksoverheid.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het geplande bezoek van Çavusoglu aan Rotterdam vandaag gaat dus niet door.

Veiligheid

Volgens het kabinet zijn de landingsrechten ingetrokken omdat de openbare orde en veiligheid in het geding zijn gekomen. Dat zou te maken hebben met een oproep aan Turkse Nederlanders om massaal deel te nemen aan een publieke manifestatie met Çavusoglu.

Verklaring

'Nederland was met de Turkse autoriteiten in gesprek over het bezoek, waarbij gezocht werd naar een acceptabele oplossing. Er was overleg gaande of de Turkse autoriteiten de bijeenkomst konden verplaatsen en een besloten, kleinschaliger karakter konden geven in een Turks consulaat of ambassade. Nog voordat deze gesprekken waren afgerond, dreigden de Turkse autoriteiten publiekelijk met sancties. Dat maakt de zoektocht naar een redelijke oplossing onmogelijk', luidt de verklaring van het kabinet.

Koenders

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft via zijn woordvoerder een verklaring afgegeven: 'We wilden tot een oplossing komen. We hebben een lang en moeilijk gesprek gevoerd met de Turken om tot een acceptabele oplossing te komen. We staan voor de openbare orde en willen niet dat de veiligheid in het geding komt.'

Sancties

Turkije liet eerder weten Nederland te zullen straffen met zware politieke en economische sancties, mocht het bezoek aan Rotterdam verhinderd worden. Çavusoglu wilde in Rotterdam pleiten voor een 'ja' voor meer macht voor president Erdogan in het Turkse referendum van 16 april.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen