Internationaal12 mrt '17 16:24Aangepast op 12 mrt '17 18:39

Erdogan roept op tot sancties tegen Nederland

Auteur: BNR Webredactie

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft internationale organisaties opgeroepen Nederland sancties op te leggen. De Turkse leider verweet Nederland zondag zich te gedragen als 'een bananenrepubliek'.

ANP/AFP
ANP/AFP

Erdogan kwam met zijn oproep tijdens een toespraak in de provincie Kocaeli. 'Ik roep alle internationale organisaties in Europa en elders op om Nederland sancties op te leggen', zei de president. Het schoot hem in het verkeerde keelgat dat Europa geen kritiek levert op het Nederlandse optreden. 'Heeft Europa iets gezegd? Nee. Waarom? Omdat ze elkaar niet bijten.'

De spanningen tussen Nederland en Turkije liepen op toen Nederland zaterdag weigerde het vliegtuig van minister Mevlüt Çavusoglu (Buitenlandse zaken) te laten landen en vervolgens minister Fatma Betül Sayan Kaya Nederland uit zette.

De Turkse premier Yildirim sprak van een politiek schandaal. 'Onze zogenaamde Europese vrienden die het bij elke gelegenheid hebben over democratie, vrijheid van meningsuiting en mensenrechten, hebben gefaald', aldus de premier zondagochtend. 'Deze gebeurtenissen versterken de eenheid van het Turkse volk.' Yildirim riep Turken in Europa op kalm te blijven en zich niet te laten provoceren.

Lees ook: Forse diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije

Ook riep Yildirim de Turken in Europa op om op 16 april bij het referendum te gaan stemmen, om zo een antwoord te geven op de 'fascistische praktijken'. Dat referendum gaat over de vraag of de president meer macht moet krijgen.

Lees ook de column van Bernard Hammelburg: Sluw spel Erdogan


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen