Internationaal17 mrt '17 17:48

Zonder ervaring van minister naar hoofdredacteur, why not?

Auteur: Judith Laanen

In de categorie ‘opmerkelijke carrièreswitch’ haalt de voormalig Britse minister van Financiën vandaag weer eens headlines: George Osborne wordt hoofdredacteur van het Londense dagblad Evening Standard.

Foto ANP
Foto ANP

Niet iedereen is even blij met zijn benoeming. Zo noemt Labour-leider Jeremy Corbyn het ‘belachelijk’ en dat dit ‘multitasken naar een ongelooflijk niveau’ tilt.

Volgens correspondent Lia van Bekhoven is er ophef over ontstaan omdat Osborne zijn werk als parlementariër er gewoon naast blijft doen. ‘Dat bewijst volgens critici in het gunstige geval dat hij geen flauw benul heeft van wat het hoofdredacteurschap inhoudt, of het bewijst dat hij de baan niet serieus neemt. Osborne denkt dat hij ’s middags als de krant gezakt is naar het parlement kan gaan om te stemmen en zijn werk als Kamerlid kan doen. Dit is een geweldige coup voor de eigenaar van de krant, de Russische krantenbaron Evgeny Lebedev.’

Journalistieke onafhankelijk in gevaar?

Osbornes aanstelling kan de journalistieke onafhankelijkheid daarbij in gevaar brengen, denken critici en zegt ook Van Bekhoven: ‘Dat is ook opmerkelijk, naast het feit dat een prominente politicus, een conservatieve oud-minister met geen enkele journalistieke ervaring benoemd wordt tot hoofdredacteur. Er zijn natuurlijk genoeg voorbeelden van politici met columns, zoals de huidige minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson.’ De redactie zou vanochtend gereageerd hebben ‘met schok, ongeloof en hilariteit’, weet Van Bekhoven.

Benoeming misschien toch niet zo krankzinnig

‘Sommigen zeggen dat deze krankzinnige benoeming misschien niet zo krankzinnig is, als het gaat om een verlieslijdende krant. Als je je bedenkt dat ze inzetten op een oud-minister van Financiën zijn er wel ergere alternatieven’, denkt Van Bekhoven.

Osborne kwam eerder ook al in het nieuws kwam vanwege de exorbitante bedragen die hij binnenhaalt met andere adviseurs- en sprekersbanen. Zo werd hij in januari ook al benoemd tot adviseur van vermorgensbeheerder Black Rock. Hij begint half mei aan zijn nieuwe (bij)baan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen