Internationaal20 mrt '17 16:27

FBI bevestigt onderzoek naar inmenging Rusland

Auteur: Bastiaan Kleinjan

FBI-baas James Comey heeft bevestigd dat zijn organisatie onderzoek doet naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Er wordt daarbij specifiek gekeken naar mensen uit het campagneteam van Donald Trump.

 FBI-directeur James Comey (links) en NSA-baas Michael Rogers. Foto: ANP.
FBI-directeur James Comey (links) en NSA-baas Michael Rogers. Foto: ANP.

En daarmee worden veel eerdere vermoedens bevestigd. ‘We wisten dat het Congres onderzoek ging doen, maar we wisten niet hoe ver dat onderzoek zou gaan’, vertelt Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk. ‘De FBI gaat nu onderzoeken of er sprake is van coördinatie. Als dat zo zou zijn, dan is er sprake van samenzwering. Als dat ooit bewezen wordt, dan is president Trump in diepe problemen. Dan is er namelijk sprake van een misdrijf waarvoor hij afgezet kan worden’, vervolgt Van Wagtendonk.

Trump: 'Fake news'

De Republikeinse partij vreest dat er dingen naar buiten komen over Trump en connecties van Trump-medewerkers met Rusland. ‘Dit zijn de openingszetten van een schaakspel dat nog lang gaat duren.’ Trump spreekt, zoals te verwachten was, over fake news. ‘Trump vindt dat de media die zich hierop richten, zijn presidentschap kapot proberen te maken’, aldus Van Wagtendonk.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen