Internationaal21 mrt '17 09:50

Voorbarige triomfantelijkheid Trump over Russische hacks

Auteur: Reinout van Wagtendonk

De conclusie van president Trump over de Congressionele hoorzitting van gisteren waarin werd gesproken over het beinvloeden door Rusland van de Amerikaanse verkiezingen was triomfantelijk: 'De FBI en NSA zeggen dat Rusland dit niet heeft gedaan…'

Foto:Hollandse Hoogte
Foto:Hollandse Hoogte

Maar die conclusie van Trump werd meteen tegengesproken door de baas van de FBI, James Comey.  Er is nog veel meer onderzoek nodig om precies te weten hoe groot die Russische invloed was en of de Trump-campagne actief met Russische functionarissen gecoordineerd heeft, aldus Comey. De quote uit de hoorzitting van gisteren die in eerste instantie de meeste aandacht kreeg kwam van FBI-directeur Comey: dat er geen informatie is om te geloven wat Trump tweette over te zijn afgeluisterd door zijn presidentiele voorganger Obama.

Maar het ontkrachten van die Trump beschuldiging was uiteindelijk slechts een bijzaak in de hoorzitting. Je kan als president niet worden afgezet,vanwege ongefundeerd uit je nek kletsen. Je riskeert wel strafvervolging en impeachment als blijkt dat er sprake was van coordinatie, van samenzwering dus, tussen je Amerikaanse presidentscampagne en een buitenlandse mogendheid. 

De quote waarin Comey bevestigde dat zijn politiedienst onderzoekt of er van coordinatie sprake was tussen (mensen in) de Trump-campagne en Rusland is dan ook van veel groter belang dan die wire tap rel. Zowel de Republikeinen in de hoorzitting als Witte Huis woordvoerder Sean Spicer als Donald Trump himself deden daarom hun uiterste best om dat aspect van het onderzoek weg te redeneren.  Eerst Spicer die gisteravond zei dat het uitsluitend de media zijn die verhalen over eventuele samenwerking tussen Trump-mensen en Russische functionarissen uit hun duim blijven zuigen.

Trump zelf twitterde nog tijdens de hoorzitting dat Comey en Rogers namens de FBI en de NSA onder ede verklaard hadden dat Rusland het ‘electorale proces’ – de verkiezingen niet had beinvloed.  Met andere woorden, dat ze Trump gelijk hadden gegeven dat het FAKE NEWS is, in kapitale letters, om te melden dat er wel van Russische invloed sprake was.  Comey zei desgevraagd ook nog tijdens de hoorzitting dat die Trump tweet een onjuiste weergave was van wat hij en z’n NSA-collega echt hadden gezegd.

Wat ze wel heel specifiek hadden geantwoord op de allereerste vraag van de hoorzitting door de Republikeinse commissievoorzitter Nunez was dat er geen aanwijzingen zijn om te geloven dat er gerommeld was met de verkiezingsuitslag, met stemmachines bijvoorbeeld, in doorslaggevende staten zoals Michigan, Pennsylvania en Wisconsin. Dat er van Russische dirty tricks tegen de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton sprake is geweest en dus van het beinvloeden door een buitenlandse mogendheid van de Amerikaanse verkiezingen, daar is volgens de FBI en NSA geen twijfel aan en dat wordt verder onderzocht. 

Het Congres zelf, met later deze maand ook de Senaat, gaat door met eigen hoorzittingen voor het eigen onderzoek, voor een deel achter gesloten deuren omdat er veel geheim spionagemateriaal moet worden geevalueerd. Commissievoorzitter Nunez betreurde dat Comey niet gewoon meteen kon zeggen dat Trump en zijn hoogste adviseurs zelf vrijuit zullen gaan.  Doet u wel een beetje snel, want deze mensen moeten ons land leiden, drukte Nunez de FBI-directeur op het hart…  Die klonk daarop alsof hij niet echt van dat advies gediend was…


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen