Internationaal22 mrt '17 14:02Aangepast op 22 mrt '17 15:09

Struikelt Dijsselbloem over drank en vrouwen?

Auteur: BNR Webredactie

De Portugese minister-president Costa eist dat Jeroen Dijsselbloem opstapt als voorzitter van de eurogroep. Dijsselbloem betreurt het dat aanstoot is genomen aan zijn opmerking.

ANP/EPA
ANP/EPA

De Nederlandse minister van Financiën ligt onder vuur na een interview, dit weekend, in de Frankfurter Allgemeine Zeitung, waarin hij zei dat 'ik niet al mijn geld aan drank en vrouwen (‘Schnaps und Frauen’) kan uitgeven om daarna om hulp te vragen'. De Portugese premier noemt de uitspraak racistisch, xenofoob en seksistisch. Ook de Europese Commissaris Margrethe Vestager veroordeelt de uitspraak van Dijsselbloem. 'Ik zou het niet hebben gezegd en ik vind het verkeerd.'

Nederlandse directheid

Dijsselbloem zelf betreurt de ophef. Hij wees woensdag op zijn 'Nederlandse directheid', die niet altijd wordt gewaardeerd. 'Als mensen daar aanstoot aan nemen, dan spijt me dat.'

Steun van PvdA-fractie

De PvdA-fractie verwerpt de felle Zuid-Europese kritiek op demissionair minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën als voorzitter van de eurogroep. Hij kan gewoon op zijn post blijven, aldus Tweede-Kamerlid Henk Nijboer woensdag. Volgens hem worden er door Zuid-Europese landen 'wel heel grote woorden' gebruikt. Volgens Nijboer doet partijgenoot Dijsselbloem het al jaren uitstekend in zowel Nederland als Europa.

Dinsdag werd Dijsselbloem om de uitspraak ook al door Spaanse en Italiaanse politici aangevallen in het Europees Parlement, maar hij weigerde zijn woorden in te trekken. Een woordvoerder van Dijsselbloem zegt dat de eurogroepvoorzitter met zijn opmerkingen geen enkel specifiek land op het oog had.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen