Internationaal23 mrt '17 14:53Aangepast op 23 mrt '17 17:05

Antwerpen lijkt ontsnapt aan aanslag

Auteur: BNR Webredactie

In het centrum van Antwerpen is vanochtend een auto met hoge snelheid een winkelstraat ingereden. De bestuurder is aangehouden. In zijn auto zijn wapens aangetroffen.

ANP
ANP

'Het lijkt alweer op zo'n min of meer geïmproviseerde aanslag, een lone wolf, een man alleen, die de beslissing neemt om een aanslag te proberen te plegen', zegt correspondent Bart Bekaert. Rond 10.45 uur reed een auto met Frans kenteken met hoge snelheid de winkelstraat Meir in. Voetgangers moesten opzij springen, maar niemand raakte gewond. 

Militairen, die daar sinds een jaar patrouilleren vanwege het verhoogde terreurniveau, probeerden hem tegen te houden, maar de auto ging er vandoor. De politie zette direct de achtervolging en wist hem aan te houden op de Sint-Michielskaai.  In zijn kofferbak vond de politie steekwapens, een riotgun en een bus met onbekende inhoud, meldt het federaal parket. De bestuurder is Mohamed R., een 39-jarige Fransman van Noord-Afrikaanse afkomst. Hij woont in Frankrijk. Over zijn motieven is nog niets bekendgemaakt. Het parket zegt in het belang van het onderzoek voorlopig geen verdere informatie te geven.

Politie extra waakzaam

De korpschef kondigde op een persconferentie aan dat op drukke punten in de stad extra agenten en militairen worden ingezet.

Premier Charles Michel liet weten dat de regering de situatie op de voet volgt. 'We blijven waakzaam. Onze veiligheidsdiensten leverden uitstekend werk in Antwerpen, bedankt.' Burgemeester Bart De Wever prees op een persconferentie het professionele optreden van de lokale politie. De afdeling terrorisme van de federale politie heeft het onderzoek overgenomen.

Hollande: drama voorkomen

De Franse president François Hollande denkt dat er donderdag een drama is voorkomen in Antwerpen. Hij vermoedt dat de man opzettelijk schade en chaos wilde veroorzaken. We moeten zeer alert blijven en al onze veiligheidsdiensten mobiliseren, zei Hollande.

Nederland

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) volgt de situatie in Antwerpen op de voet. 'We staan in contact met onze Belgische collega's', meldt de NCTV. Er is volgens de NCTV geen aanleiding om het huidige dreigingsniveau aan te passen. Het dreigingsniveau in Nederland is sinds maart 2013 substantieel, het vierde op de ladder van vijf dreigingsniveaus.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen