Internationaal27 mrt '17 16:59Aangepast op 27 mrt '17 17:37

Turken stemmen vanaf vandaag in veelbesproken referendum

Auteur: Wesley Schouwenaars

In Duitsland kunnen Turken vanaf vandaag hun stem uitbrengen in een referendum over de macht van de president. Ook in Denemarken, Frankrijk, Oostenrijk, België en Zwitserland wordt gestemd. In Turkije zelf wordt op 16 april gestemd.

Foto ANP
Foto ANP

Het Turkse referendum gaat over de invoering van een nieuw politiek stelsel waarbij president Erdogan veel meer macht krijgt. Nu leidt de premier de regering en heeft de president vooral een ceremoniële functie.

Grootste electoraat in Duitsland

Het electoraat dat buiten Turkije stemt is met ruim 1,4 miljoen Turken in Duitsland verreweg het grootst. 'De Turken hier in Duitsland zijn heel trouw en gaan voor het grootste deel ook stemmen', vertelt correspondent Derk Marseille. 'Er is een uitgebreide infrastructuur voor aanwezig, verdeeld over 18 consulaten in Duitsland die allemaal door Turkse diplomaten worden beheerd op Turks grondgebied.'

Pro- of anti-Erdogan afhankelijk van regio

Of de Turks-Duitse stemmers overwegend voor of tegen gaan stemmen in het referendum hangt zal per regio verschillen. 'In Berlijn woont het meer kosmopolitische deel van de Duitse Turken. Dat betekent automatisch minder steun voor Erdogan. Maar in het zuid-westen, bijvoorbeeld in de omgeving van Stuttgart, en ook in het westen van Duitsland aan de grens met Nederland, zitten juist heel veel Erdogan-aanhangers.' Marseille vertelt dat het in die gebieden de afgelopen tijd ook erg onrustig is geweest. 'Er zijn ruiten ingegooid en veronderstelde Gülen-aanhangers bedreigd. Daar is het deel dat voor Erdogan stemt bijna honderd procent.'

Diplomatieke rel met Turkije

In Nederland mag van 5 tot en met 9 april gestemd worden. In aanloop naar het referendum leidde de Turkse ja-campagne tot een diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije, toen de Turkse minister van Familiezaken in Rotterdam werd tegengehouden en het land werd uitgezet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen