Internationaal29 mrt '17 12:02

'Brexit-onderhandelaar Verhofstadt wil het Verenigd Koninkrijk straffen'

Auteur: Jesse Pinster

De onderhandelingen zijn nog niet begonnen maar de loopgraven worden al dieper. Enkele uren voordat artikel 50 van het Verdrag van Lissabon wordt geactiveerd spreekt ChristenUnie/SGP-Europarlementariër Peter van Dalen zijn zorgen uit. Hij verwijt vooral Guy Verhofstadt, de onderhandelaar namens het Europees Parlement, het verharden van de sfeer.

Foto: ANP/EPA
Foto: ANP/EPA

‘Verhofstadt wil er bovenal voor zorgen dat geen enkele andere lidstaat zal overwegen uit de Europese Unie te stappen. Vandaar de strafexpeditie tegen het Verenigd Koninkrijk.’

Lees ook: In 160 ferme stappen naar de Brexit

Verhofstadt heeft aangegeven dat er niets mag veranderen aan de positie van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk zolang er onderhandeld wordt. Gebeurt dat wel, dan zal het parlement een Brexit-akkoord blokkeren. In Londen zouden plannen zijn geweest om vandaag, de dag van het indienen van artikel 50, het vrij verkeer van personen te beperken. Dit zal echter niet gebeuren, heeft de Britse minister Hammond deze morgen gezegd.

Alles over Brexit

Europarlementariër Van Dalen maakt deel uit van de fractie in het Europees Parlement waarin het Britse Conservatieven zitten. Ondanks dat zij verdeeld zijn over de Brexit scharen zij zich achter de Britse premier May nu de onderhandelingen kunnen beginnen, zegt Van Dalen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen