Internationaal3 apr '17 18:05Aangepast op 4 apr '17 10:04

Oorlogstaal van Groot-Brittannië goed ontvangen op Gibraltar

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Met de Brexit in aantocht wil Spanje aanspraak maken op Gibraltar, maar de Britten willen de rotspunt in het zuiden van Spanje absoluut niet kwijt. Het kleine land is zelfs zo belangrijk voor de Britten, dat de leider van de Conservatieven suggereerde dat hij er een oorlog voor over heeft.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Vrijdag begon de ruzie over Gibraltar en dat is goed ontvangen in Gibraltar. ‘De lokale bevolking wil Brits blijven en zij verwelkomen dat soort oorlogstaal. Ze zijn heel nationalistisch’, vertelt Marije Verspoor, woonachtig in Spanje en werkzaam op Gibraltar. ‘Andere Europeanen en Britten die voor internationale bedrijven werken maken zich meer zorgen over de praktische gevolgen. Wat er gaat gebeuren is namelijk helemaal niet zeker’, vervolgt ze.

Veel onzekerheid

Verspoor heeft namelijk geen idee of ze een visum aan moet vragen wanneer Groot-Brittannië definitief uit de EU is vertrokken. ‘Ik woon als Nederlandse in Spanje en werk op Gibraltar. Spanje is natuurlijk wel een deel van de Europese Unie. Mijn Britse collega’s hebben het omgekeerde probleem.’ Op Gibraltar zijn echter geen mensen te vinden die het prima vinden om bij Spanje te horen. ‘Ik heb nog niemand gezien die dat zo zou zeggen.’

Gerelateerde artikelen