Internationaal6 apr '17 06:40

Verdrievoudiging terreuraanslagen in westen

Auteur: Karlijn Meinders

Het aantal terreuraanslagen in de wereld is vorig jaar fors toegenomen. In het westen is zelfs sprake van een verdrievoudiging, blijkt uit de jaarlijkse analyse van verzekeringsmakelaar Aon.

Foto: HH/Niels Wenstedt
Foto: HH/Niels Wenstedt

Het aantal terroristische aanslagen nam in 2016 wereldwijd met 14 procent toe. Met name westerse landen zagen een toename: van 35 aanvallen in 2015 naar 96 in 2016, een stijging van 174 stijging. Dit is nog altijd minder dan 3 procent van het wereldwijde aantal terroristische aanslagen: in 2016 waren dat er 4.151, tegen 3.633 in 2015. Met de opkomst van autoritaire regimes groeit ook de kans op binnenlandse conflicten, coups en opstanden, blijkt uit de Terrorism & Political Violence Risk Map van Aon.

Kleinschaliger

Marco Zannoni van het COT, het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, en tevens werkzaam voor Aon, legt uit dat het bij de aanslagen in het westen niet alleen om jihadistische terreur gaat. 'Daar zit ook geweld uit de extreemrechtse en extreemlinkse hoek bij.' Volgens Zannoni is de toename te wijten aan de verschuiving van grootschalige aanslagen naar acties van lone wolfs. 'Daarbij heb je genoeg aan één iemand met een mes en een auto. Dat is veel makkelijker.'

Dreigingsniveau

Later vanmorgen presenteert de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding het nieuwe jaarrapport. 'Ik verwacht niet dat het dreigingsniveau omlaag gaat. Nederland is één van de weinige landen waar weinig tot niks is gebeurd', zegt Zannoni. 'Het is realistisch dat wij er ook mee te maken krijgen. Nederland mag echt vertrouwen op de politie en veiligheidsdiensten, maar ik verwacht geen optimistisch verhaal over een lager risico, eerder dat het dreigingsniveau blijft wat het nu is; dat betekent dat een aanslag reëel is.'

Rond zeven uur praten we in Ochtendspits verder over dit onderwerp met Mark Dechesne, terrorisme-deskundige van de Universiteit Leiden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen