Internationaal12 apr '17 16:27

'Een wonder dat er geen doden zijn gevallen '

Auteur: Karlijn Meinders

Het Openbaar Ministerie in Duitsland spreekt bij de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund van een terreurdaad, al is het motief nog onbekend. Een man met islamitische achtergrond is inmiddels aangehouden en in Nederland worden bij voetbalwedstrijden vooralsnog geen extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Correspondent Derk Marseille vertelt dat de opgepakte verdachte een 25 jarige man van Irakese afkomst is. 'Hij woonde in de buurt van waar de bus vertrokken is en zou banden hebben met IS. Maar wat zijn rol in de aanslag precies was, is nog niet bekend gemaakt.' Er zou ook een tweede verdachte zijn, maar die is nog niet aangehouden. Wel zijn van beide verdachten de huizen doorzocht.

Professionele bom

Volgens het Duitse OM mag van geluk worden gesproken dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen. Uiteindelijk bleef het bij één gewonde politieagent, en Dortmund-speler Marc Bartra had verwondingen aan zijn hand en arm.

'Het ging om een spijkerbom die over een omvang van honderd meter de spijkers kon verspreiden', vertelt Marseille. 'De bus was gepantserd, dat heeft ervoor gezorgd dat de impact minder groot was. Maar de ruiten zijn wel gesneuveld, de achterbanden waren kapot en er zaten spijkers in de achterkant van de hoofdkussens van de spelers, dus het had heel anders kunnen aflopen. Volgens de politie was de bom zeer professioneel vervaardigd.'

Veiligheid Nederland

De AIVD komt met een ietwat dubbelzinnige reactie. Tegen de NOS zei Rob Bertholee: 'Wij zijn bezorgd over de veiligheid van voetbalwedstrijden in Nederland. Maar het is ook mijn rol om mij zorgen te maken over dreigingen en risico's in de samenleving.' De NCTV, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, wil nog niet reageren, 'want de NCTV wil niet speculeren.'

Morgen is in Amsterdam de wedstrijd Ajax tegen Schalke. Kwartfinale Europa League. Een woordvoerder laat weten dat het dreigingsniveau op dit moment niet anders is dan de laatste maanden, bij Ajax zien ze geen reden om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Wel is het zo dat voetbalbond UEFA later vandaag met nieuwe richtlijnen komt, voor de veiligheid rondom voetbalwedstrijden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen