Onrust in Turkije na referendumuitslag
In Turkije ging het Turkse volk vannacht de straat op. Inwoners zijn verdeeld over de referendumuitslag van afgelopen zondag. De grootste oppositiepartij in Turkije (CHP) wil het referendum ongeldig laten verklaren.
'Het begon zondagavond voor mijn deur', zegt Turkije-correspondent Marc Guillet vanuit Istanboel, 'met een handjevol jongeren die veel lawaai maakten. Dat groeide uit tot zo'n duizend man.' Het is in Istanboel niet tot geweld gekomen. 'Wel in Ankara en İzmir, daar trad de politie hard op. In die steden heeft de meerderheid "nee" gestemd, dus tegen meer macht voor Erdogan.'
President Recep Tayyip Erdogan heeft voor de derde keer de noodtoestand verlengd, met drie maanden. Dat geeft politie en justitie extra bevoegdheden en beperkt de rechten van verdachten en andere burgers. 'Dus de burgers van Turkije zitten er nog wel even aan vast', zegt Guillet.
Erdogan joeg Europa weer eens schrik aan met uitspraken over de doodstraf. 'De aanhangers van Erdogan schreeuwen juist dat ze herinvoering van de doodstraf willen. Opvallend is dat Erdogan zelf in 2004 de doodstraf heeft afgeschaft om te kunnen toetreden tot de Europese Unie.' Guillet denkt het een bewuste provocatie is om de EU de toetredingsonderhandelingen te laten afbreken, dan ligt de schuld in de ogen van de Turken bij Europa.
Nieuw referendum
Erdogan overweegt het houden van nieuwe referendum, dat moet dan gaan over de vraag of Turkije wel of niet verder moet gaan praten over toetreding tot de EU. Dat is volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg pure demagogie. 'Erdogan heeft onzettend er de pest in, omdat Europese organisaties die de verkiezingen hebben gecontroleerd zeggen dat de uitslag niet deugt.'
De doodstraf gaat volgens Hammelburg niet ingevoerd worden. Erdogan geeft daarmee slechts aan dat hij niet meer bij Europa wil.