Internationaal26 apr '17 18:31

'Aanvullend bewijs gifgasaanval Syrië nodig voor veroordeling'

Auteur: Judith Laanen

In een rapport zegt de Franse geheime dienst dat de Syrische president Assad achter de gifgasaanval van begin april zat. Monsters wijzen uit dat het om het zenuwgas sarin gaat dat in Syrië gemaakt is. Geert-Jan Knoops, hoogleraar internationaal strafrecht aan de UvA, zegt dat dat nog niet genoeg is.

Tientallen Syriërs demonstreren voor de Amerikaanse ambassade in Damascus tegen de raketaanval op de militaire basis in Syrië begin april die de Amerikanen uitvoerden na de gifgasaanval. Foto ANP
Tientallen Syriërs demonstreren voor de Amerikaanse ambassade in Damascus tegen de raketaanval op de militaire basis in Syrië begin april die de Amerikanen uitvoerden na de gifgasaanval. Foto ANP

De Franse geheime dienst onderzocht monsters gevonden op de plek van de gifgasaanval en het bloed van één van de slachtoffers. Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault, die vandaag de informatie uit het rapport vrijgaf lijken de gevonden sporen op het werk van het Syrische regime. Zo troffen de onderzoekers de stof hexamine aan, typisch voor wapens vervaardigd door de regering.

'Deze methode draagt de handtekening van de regering en dat maakt het voor ons mogelijk om de verantwoordelijke voor de aanval aan te wijzen'. Volgens de Franse minister konden de monsters worden vergeleken met monsters die na eerdere aanvallen werden genomen. Verder hebben volgens de Franse geheime dienst Sukoi-straaljagers van de Syrische luchtmacht op 4 april zes keer aanvallen uitgevoerd op de plaats in het noorden van Syrië.

'Connectie leggen met politiek of militair verantwoordelijke'

Knoops zegt dat het politiek gezien voor veel mensen genoeg zal zijn maar juridisch gezien is het bewijs nog niet sluitend. 'Internationaal strafrechtelijk zal daar meer nodig voor zijn om iemand te kunnen veroordelen.' Er moet nog een connectie gelegd worden met de militair of politiek verantwoordelijke, zegt hij.

Aanvullend bewijs zou bestaan uit mensen die verklaren dat gifgas uit een bepaalde voorraad is gehaald en gebruikt, zegt Knoops. 'Dan heb je het concreet over getuigenverklaringen of schriftelijk bewijs die fysieke verbinding kan leggen tussen sporenmateriaal van de grond en de hogere militaire en politieke regionen.'

De Russen zeggen nog steeds dat het de rebellen waren, wanneer zullen zij overtuigd worden dat het wel Assad was? 'Alleen als de heer Assad zelf toegeeft dat hij opdracht gaf tot de gifgasaanval.' In alle andere gevallen heeft Rusland er belang bij dat bewijsmateriaal of getuigenverklaringen wordt aangetroffen door politieke redenen gekleurd is, zegt Knoops.

Frans rapport: Assad gaf opdracht aan vertrouwelingen

Volgens het rapport denkt de Franse geheime dienst dat alleen de Syrische president Bashar al-Assad en enkele vertrouwelingen opdracht kunnen geven om gifgas te gebruiken. Daarbij zijn jihadisten in de regio niet in staat om gifgas te maken en daarmee aanvallen uit te voeren. 

Door de gifgasaanval in Khan Sheikhoun op 4 april kwamen meer dan tachtig mensen om het leven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen