Het nieuwe Frankrijk: superfruit in plaats van wijn
Niet het Frankrijk van ‘le pain et le vin’, maar het Frankrijk van de toekomst. In de laatste dagen voor de beslissende tweede ronde van de presidentsverkiezingen zoekt onze Europa-verslaggever Jesse Pinster naar het nieuwe Frankrijk. Vandaag: superfruit.
Ergens midden tussen de wijnvelden in de Beaujolais ontmoet Jesse Pinster de Nederlander Jos de Koning van het bedrijf Superfruiticals. Op een proefveld verbouwt De Koning daar supervruchten voor de Franse en Europese markt.
Van cosmetica tot vlees
Een van de gewassen op het veld is duindoorn. In eerste instantie klinkt het niet echt aantrekkelijk om te gaan verbouwen, maar volgens De Konings is het ‘een onbekende en onbeminde vrucht, die veel vitamine C en antioxidanten bevat’. Hij heeft een product ontwikkeld op basis van de bessen, dat je als natuurlijk conserveermiddel kunt gebruiken. ‘Je kunt E-nummers dan vervangen in bijvoorbeeld vleeswaren, of andere voedingsmiddelen.’ Ook kan je de geëxtraheerde bladeren gebruiken voor cosmetische extracten.
Fransen gaan langzaam om
De buren van de omliggende velden beginnen langzaam om te gaan. Met de wijn gaat het slecht, omdat er een overproductie is in heel Europa, en ondanks de investeringen in kwaliteit, heeft de streek nog altijd een slechte naam. ‘Ze zijn geïnteresseerd in het vinden van een bron van een additioneel inkomen via dit soort producten, omdat het steeds moeilijker is om hun geld te verdienen met wijn.’
‘Ze staan ervoor open, maar het is niet altijd even makkelijk.’ De eerste reactie die De Koning krijgt is toch vaak sceptisch. Niet alleen omdat het een nieuw product is; ze willen alle details weten, van hoe ze het moeten planten tot hoeveel ze gaan verdienen. ‘Een echte typische boer, om het maar zo te zeggen.’