Het nieuwe Frankrijk: Europa's grootste microscoop
Bij Frankrijk denk je al snel aan wijn, camembert en de Eiffeltoren. Of aan het land dat de economische crisis maar niet achter zich wil laten. Maar er is ook een ander Frankrijk. Een progressief, liberaal land. En daar wandelt Europaverslaggever Jesse Pinster vandaag rond in de grootste microscoop van Europa.
Jesse Pinster is vandaag op bezoek bij de European Synchrotron Radiation Facility in het Franse Grenoble en spreekt daar met Kees Scheidt, een Nederlander die al 28 jaar in Frankrijk werkt.
Voor iemand die nog nooit in een Synchrotron is geweest en geen idee heeft wat hij zich er bij voor moet stellen: het is een onderzoeksinstituut dat een elektronenstraal rond laat gaan van een bepaalde energie met een bepaalde stabiliteit. Daar omheen kun je, door bepaalde magnetisch elementen in te sluiten in het pad van die elektronenstraal, X-rays opwekken. Voor wie nu nog steeds geen idee heeft: het is een soort gigantische microscoop.
Dinosauriseieren
Het instituut lijkt van buiten heel groot, maar alles gebeurt eigenlijk op een klein sample van een paar kubieke millimeter groot. Wetenschappers komen dan ook naar het instituut om iets van heel dichtbij te kunnen bekijken. Vorige week nog was er een Argentijnse wetenschapper, die dinosauruseieren mee had genomen. Hij wilde weten hoe er uit zo’n heel klein ei een gigantische dinosaurus kon komen. Door de X-rays hoefde hij het ei niet open te maken, maar kon hij wel zien dat er nog een kleine dino inzat.