Trump gaat vrede regelen. Maar hoe?
'We will get this done', zegt president Trump. Hij biedt zich aan als bemiddelaar dan wel onderhandelaar in het conflict tussen Israël en de Palestijnen.
Dat liet hij gisteravond blijken tijdens zijn besprekingen in het Witte Huis met Mahmoud Abbas, de Palestijnse leider. Trump gaf geen concrete details over hoe hij het muurvast geraakte vredesproces weer aan de gang wil brengen.
De ontvangst van Abbas op het Witte Huis was in ieder geval symbolisch belangrijk. Want tijdens zijn verkiezingscampagne leek Trump uitsluitend de belangen van Israël in de mond te nemen. Als president stuurde Trump als zijn ambassadeur naar Israël een hardliner: David Friedman. Die had zich uitgesproken voor de annexatie van de bezette Westelijke Jordaanoever en het potentieel explosieve gebaar van het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem.
Maar daarna heeft Trump als president ook deze felle campagneretoriek over een internationale kwestie afgezwakt. De egards waarmee Abbas werd ontvangen, inclusief een persconferentie op gelijke voet, onderstreepte dat.
'De Palestijnen en Israëliërs moeten samenwerken om tot een akkoord te komen dat beide volkeren in vrede te leven', zei Trump. 'Ik zal al het noodzakelijke doen om de afspraak mogelijk te maken.' Trump gaf niet specifiek aan hoe hij denkt dat die overeenkomst eruit moet gaan zien, alleen maar dat die overeenkomst er moet komen. Voordat hij president werd was onder zijn voorgangers Bush en Obama het Amerikaanse standpunt dat de oplossing van het conflict twee staten naast elkaar gaat opleveren, Israël en Palestina. Die tweestatenoplossing onderschreef Trump gisteravond nog steeds niet. Hem lijkt het te gaan om het maken van een deal, hoe die tot stand komt kan hem kennelijk weinig schelen.
Net als andere buitenlandse leiders nu geleerd lijken te hebben speelde ook Abbas tijdens hun ontmoeting op het ego van Trump. Hij prees Trumps moedige leiderschap, z’n wijsheid en z’n enorme onderhandelingskunde. 'Ik geloof dat we onder uw leiderschap, uw dappere rentmeesterschap, uw wijsheid en uw geweldige onderhandelingsvaardigheid, met Gods genade en uw inspanningen, echte partners kunnen zijn om een historisch vredesverdrag te realiseren.'
Trump zei dat hij dat voor elkaar gaat krijgen. Maar zelfs maar een afspraak over een volgende concrete stap in dit proces lijkt er gisteren niet te zijn gemaakt.