Internationaal8 mei '17 06:36Aangepast op 8 mei '17 09:45

Frankrijk ontwaakt tevreden

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Emmannuel Macron mag zich de nieuwe president van Frankrijk noemen. Met een ruime meerderheid van 66 procent van de stemmen versloeg hij zijn opponent Marine Le Pen. En dus wordt Frankrijk blij wakker.

ANP/AFP
ANP/AFP

Dat Macron met zo’n grote meerderheid heeft gewonnen, komt volgens Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma vooral door de grote afkeer tegen zijn tegenstander. ‘Veel mensen hebben op Macron gestemd omdat ze Marine Le Pen niet willen.’ Opvallend aan de overwinningsspeech van Macron: hij kwam op met de Europese hymne en niet met de Franse volkslied.

Lees ook: Macron wacht zware taak

In juni volgen de volgende verkiezingen: parlementsverkiezingen. Voor Macron zijn die belangrijk, omdat zijn beweging En Marche nog jong is en hij daar nog geen meerderheid heeft. ‘Er is een kans dat hij een meerderheid kan krijgen, maar er is ook geen kans dat de partij van Fillon een meerderheid krijgt. Dat zou betekenen dat rechts een premier mag leveren en Macron daarmee moet samenwerken. Het land is verdeeld’, weet Bijlsma.

Aanzienlijke gevolgen voor Europa

Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg verwacht dat de overwinning van Macron aanzienlijke gevolgen heeft voor Europa. ‘Hij heeft de steun van een groot deel van de unie. Bijna iedere regering vindt dat er in Brussel veel fout gaat. Zijn andere grote thema is de euro. Hij wil een apart parlement voor landen die in de euro zitten, met een eigen minister. Hij wil een betere unie met een betere euro. Je hebt in ieder geval te maken met iemand die de EU zeer positief tegemoet treedt.’

Volgens de laatste peilingen haalt En Marche van Macron een meerderheid in het parlement bij de verkiezingen van volgende maand. ‘De republikeinen komen er met minder van af, de socialisten worden weggevaagd. Dat is allemaal als als als. Maar mocht het hem lukken, dan moet hij een kabinet vormen en een premier benoemen. Dat heeft hij allemaal nodig om zijn programma uit te voeren. Maar hij is fantastisch begonnen en dit is een opsteker voor de democratie in het algemeen', zegt Hammelburg.

Hervormingen grote uitdaging

Met een groot pakket aan hervormingen wil Macron dat de Franse economie weer een voortrekker in Europa wordt. ‘Dat gaat geen gemakkelijke klus worden’, verwacht Luc Aben, hoofdeconoom bij Van Lanschot Bankiers. ‘Veel presidenten hebben hun tanden stuk gebeten op die hervormingen.’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen