Internationaal10 mei '17 11:14Aangepast op 10 mei '17 11:47

Een ijsberg verslepen naar het Midden-Oosten - wordt het werkelijkheid?

Auteur: Daphne Buskoop

Het klinkt als een wild plan, een ijsberg van Antarctica naar het Midden-Oosten slepen. Toch wil een bedrijf uit de Verenigde Arabische Emiraten de kurkdroge regio op deze manier gaan voorzien van vers zoetwater.

'Er zijn heel veel problemen die dit plan luchtfietserij maken', zegt Michiel van den Broeke, hoogleraar Polaire Meteorologie. '90 procent van een ijsberg bevindt zich onder water, dus het is eigenlijk de oceaan die bepaalt waar de ijsberg heengaat. Met een schip kan je hooguit een kleine verandering in de koers aanbrengen.' Een grote ijsberg verslepen gaat dus niet zomaar, zeker niet in de Zuidelijke Oceaan, waar hele sterke zeestromingen zijn.

Oplossing

Een kleine ijsberg verslepen zal tot op zekere hoogte nog wel lukken, zegt Van den Broeke. Maar ook dat heeft weinig zin. 'Als je dichtbij de evenaar komt wordt het water zo warm, dat de kleinere ijsbergen binnen no-time gesmolten zullen zijn.' Hij denkt dan ook dat de praktische problemen te groot zijn om het plan ooit werkelijkheid te laten worden. 'Ik zou ze aan willen raden om het probleem lokaal aan te pakken. Met zonne-energie kunnen ze een ontziltingsinstallatie bouwen, en op die manier aan zoet water komen.'

Gerelateerde artikelen