Internationaal10 mei '17 16:47

Valls niet welkom bij beweging van Macron

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De gifbeker is nog niet helemaal leeg voor de Parti Socialiste in Frankrijk. Nadat de kiezers de partij bij de presidentsverkiezingen al links lieten liggen, keren nu ook prominente leden de partij de rug toe.

Valls (rechts) met Hollande. Foto: ANP/Stephane De Sakutin
Valls (rechts) met Hollande. Foto: ANP/Stephane De Sakutin

Zo ook oud-premier Manuel Valls. Hij zoekt onderdak bij de beweging van de nieuwe president Emmanuel Macron, maar Valls is daar niet welkom. ‘Officieel is Valls geweigerd omdat hij geen lid van de beweging is’, zegt Europa-verslaggever Jesse Pinster. ‘Maar een prominent lid van En Marche heeft in een interview al gezegd dat ze er niet zijn om het politieke leven van Valls te recyclen’, vervolgt hij.

En Marche heeft morgen 577 kandidaten nodig

Dat Valls oud-premier is en op een haar na de presidentskandidaat namens de socialisten was, past dan ook niet bij het imago van En Marche. Ondanks dat En Marche wel nieuwe kandidaten nodig heeft. ‘Ze hebben morgen 577 kandidaten nodig om bij parlementsverkiezingen in ieder district iemand te kunnen kandideren. Ze sluiten niet mensen van andere partijen uit, maar ze willen dan wel mensen van verschillende partijen hebben en ook mensen zonder politieke ervaring’, zegt Pinster.

Voor Valls staat de deur nog een kiertje, want hij kan zich gewoon aanmelden bij En Marche. De deur is echter wel gesloten richting zijn oude partij. ‘Valls verklaarde de Parti Socialiste gisteren letterlijk dood. Daar zal hij nu niet moeten aankloppen.’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen