Internationaal11 mei '17 13:56Aangepast op 11 mei '17 14:14

Het is wachten op de 577 van La République en Marche

Auteur: Wesley Schouwenaars

Om van zijn presidentschap een écht succes te maken moet de nieuwe Franse president Emmanuel Macron óók de parlementsverkiezingen winnen. Vandaag komt hij met zijn kandidatenlijst.

Foto EPA
Foto EPA

'De lijst zou vandaag rond het middaguur bekend worden, maar de Fransen zijn niet erg stipt', vertelt correspondent Eveline Bijlsma. Macron moet een lijst presenteren met 577 kandidaten. 'Hij heeft gewoon nog tijd nodig’, legt Bijlsma uit. ‘Hij is nog erg op zoek naar kandidaten van rechts die zich bij hem willen aansluiten.'

Veel onbekende mensen op de lijst

Van ongeveer vijftien namen is bekend dat ze op de lijst van Macrons La République en Marche staan. Het gaat daarbij voornamelijk om onbekende mensen. 'Macron heeft altijd gezegd dat hij mensen uit de burgermaatschappij wil, geen doorgewinterde politici, geen oude garde. Dat zien we aan hoe hij Manuel Valls behandelde, de ex-premier. Die wil graag bij hem op de lijst maar daar zijn ze het nog niet helemaal over uit.' Onder de 'onbekenden' bevinden zich onder andere een boer en een advocate.

Lees ook: Valls niet welkom bij beweging van Macron

Strategische kiezers gaan mogelijk voor een ander

In de regel krijgt de net gekozen president in Frankrijk ook een meerderheid bij de parlementsverkiezingen. Dat er in behoefte is aan vernieuwing kan in zijn voordeel werken, maar de winst op tegenstander Marine Le Pen ook nadelig voor hem uitpakken. 'Een deel van de mensen heeft op hem gestemd om Marine Le Pen niet aan de macht te krijgen. Die stemmen waarschijnlijk bij de parlementsverkiezingen weer anders. Fransen zijn vaak gehecht aan hun gedeputeerde in hun kiesdistrict. De grote vraag is of ze dan toch op die onbekende gaan stemmen of Macron een kans geven', vertelt Bijlsma.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen