Internationaal11 mei '17 17:36Aangepast op 11 mei '17 18:46

Kandidatenlijst Macron is bijna af: 'Titanenwerk'

Auteur: Judith Laanen

De kandidatenlijst van de nieuwe Franse president Emmanuel Macron is bijna af. Vandaag presenteerde hij het eerste deel van zijn lijst: 214 mannen en 214 vrouwen zijn gekozen uit 19.000 Fransen die zich aanmeldden als kandidaat-Kamerlid voor zijn partij La Republique En Marche!.

Een poppetje van Emmanuel Macron. Foto ANP
Een poppetje van Emmanuel Macron. Foto ANP

Hoeveel mensen op de lijst ook daadwerkelijk politieke ervaring hebben is nog niet duidelijk geworden, vertelt Frankrijkhistoricus Niek Pas: 'De helft van de kandidaten komt uit de maatschappij. Dat kunnen juristen zijn maar ook werklozen, pensionado’s of studenten.' Van de kandidaten zijn er 24 zittende parlementariërs, maar dat is natuurlijk heel weinig op het totale aantal, zegt Pas. Ze komen wel allemaal uit het kamp van de socialisten.

Nog 149 vacatures te gaan

Macron moet in totaal 577 kandidaten hebben voor zijn nieuwe parlement, dus er staan nog wat plekken open. Of die overige plekken naar de tegenpartij, de republikeinen, gaan is nog niet duidelijk. Macron heeft nog een week om zijn lijst compleet te krijgen. Volgens Pas probeert de partij van Macron politieke ruimte te creëren, omdat er ook nog kandidaten uit de overzeese gebieden van Frankrijk bij zouden kunnen komen.

'Titanenwerk verricht'

Het voor elkaar krijgen van die evenwichtige verdeling in het parlement gaat heel langzaam, maar het was dan ook monnikenwerk. De afgelopen maanden heeft een speciale commissie van tien personen 'titanenwerk verricht', zegt Pas. De commissie ploegde zich door meer dan 20.000 cv's, voerde met 1500 mensen gesprekken en kozen er uiteindelijk 428 uit. De criteria waarop de kandidaten beoordeeld worden zijn ook belangrijke punten voor Macron, vertelt Pas. In het licht van de afgelopen schandalen waren bijvoorbeeld geen veroordelingen en een verklaring van goed gedrag heel belangrijk. 'Daar hamerde Macron ook op.'

Jongens tegen de meisjes

De man-vrouwverhouding komt niet zomaar uit de lucht vallen, vertelt Pas. In 2000 werd een wet aangenomen dat alle politieke partijen gelijke aantallen mannen en vrouwen op de kandidatenlijst moeten hebben. Sinds 2008 is dit ook opgenomen in de Franse grondwet. Als partijen zich niet aan deze evenwichtigheid houden, kunnen ze gekort worden op subsidies door de overheid, vertelt Pas. Tijdens de vorige verkiezingen in 2012 werden er voor het eerst meer vrouwen en minderheden in de Franse overheid gekozen, schreef de Franse nieuwszender France 24.

Maar ook daar is het wel eens misgegaan, vertelt Pas. 'In het verleden is het ook wel voorgekomen dat er her en der vrouwen naar voren geschoven werden om maar te voldoen aan de formele criteria.' Macron heeft ook aangekondigd dat de ministersploeg ook aan de gelijke verdeling mannen en vrouwen zal voldoen.

Fransen in juni weer naar de stembus

Op 11 en 18 juni mogen de Fransen dus opnieuw naar de stembus om de leden van het Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer, te kiezen. Kiezers uit 577 districten kiezen dan hun vertegenwoordiger. Website Bloomberg maakte dit handige overzicht hoe de Fransen hun president en parlement kiezen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen