Internationaal11 mei '17 22:22Aangepast op 12 mei '17 07:05

De toekomst van het Verenigd Koninkrijk blijkt weinig modern

Auteur: Judith Laanen

Nog 127 dagen voordat de Britten naar de stembus gaan voor de general elections. Niet dat de verkiezingsstemming er goed in zit. Miljoenen kiezers proberen de opmaat naar deze verkiezingen te negeren. Jammer, want daardoor missen ze het tijdmachine-effect van deze campagneweek.

De Britse premier Theresa May. Foto ANP
De Britse premier Theresa May. Foto ANP

In deze week maakten de Britse kiezers namelijk kennis met de man achter de vrouw: de echtgenoot van premier Theresa May, merkte correspondent Lia van Bekhoven op. 'Ik mag beslissen wanneer ik het vuilnis buiten zet. Niet óf ik het doe', lachte Philip May. En zijn vrouw? 'Er zijn karweitjes voor jongens en meisjes.' Want wat doet May graag? Mooie schoenen kopen. Welkom terug in de jaren vijftig van de vorige eeuw, hoorde Van Bekhoven.

Labour-leider Jeremy Corbyn deed het ook niet veel beter, zowel in een interview als op papier. Toen het partijmanifest van Labour deze week namelijk vroegtijdig lekte, zag het er wederom niet goed uit voor de toekomst van het Verenigd Koninkrijk. Labour wil spoorwegen en energiebedrijven opnieuw nationaliseren...'Terug naar de jaren zeventig!', roepen de critici ook hier.

Toen Corbyn door de BBC aan de tand werd gevoeld over dat ene onderwerp waar hij het zo graag niet over wil hebben, namelijk of het Verenigd Koninkrijk zich ook onder een Labour-regering zal terugtrekken uit de Europese Unie, gaf hij geen enkel eenvoudig antwoord. Na zeven keer vragen gooide de verslaggeefster de handdoek in de ring.

Gerelateerde artikelen