Internationaal12 mei '17 17:26Aangepast op 14 mei '17 18:02

Cyberaanval op Britse ziekenhuizen

Auteur: Karlijn Meinders

Meerdere ziekenhuizen in Engeland zijn getroffen door een grote cyberaanval. Medewerkers zijn van hun computers afgesloten en de ziekenhuizen moeten afspraken afzeggen en patiënten verplaatsen. Dit meldde de Britse National Health Service (NHS).

Foto: HH/Peter Byrne
Foto: HH/Peter Byrne

'We hebben te maken met een cyberincident en we werken hard aan een oplossing', zei een woordvoerder van NHS. Volgens de woordvoerder hebben zestien instellingen gemeld dat ze door de cyberaanval zijn geraakt. Onder de getroffen ziekenhuizen zijn The Royal London en St. Bartholomew's van de Barts Health-groep in Centraal Londen.

'We hebben een noodplan in werking gesteld om ervoor te zorgen dat de veiligheid en het welzijn van de patiënten is gewaarborgd. Ambulances worden doorgestuurd naar naburige ziekenhuizen', aldus een woordvoerder van Barts Health-groep. Het publiek is geadviseerd alleen medische hulp te zoeken voor acute medische aandoeningen. Het Britse National Crime Agency zei op de hoogte te zijn van het incident maar gaf geen verder commentaar.

Ziekenhuismedewerkers meldden op hun computers een pop-upbericht te hebben gekregen, dat gebruikers vroeg om 300 dollar te betalen om weer toegang te krijgen tot hun pc's. Het lukte hen niet langs dit bericht te komen. Het betreft een computervirus dat bekend staat als 'ransomware', van het type Wanna Decryptor. Ransomware versleutelt op afstand bestanden op computers en vraagt geld aan gebruikers om ze weer te decoderen.

Gerelateerde artikelen