Europol vreest uitbreiding cyberaanval
De Europese inlichtingendienst Europol vreest voor een nieuwe ronde besmettingen door ransomware of gijzelsoftware wereldwijd als veel computers weer worden opgestart na het weekend.
Dat zei Europol-directeur Rob Wainwright vandaag tegen de Britse televisiezender ITV. Zeker 200.000 computers in 150 verschillende landen werden volgens de eerste cijfers van Europol sinds vrijdag, toen de aanval begon, getroffen door het virus. Volgens Wainwright heeft bijna niemand het losgeld betaald voor de gekaapte computers en raakten vooral systemen van bedrijven besmet.
Het virus kon volgens Wainwright zo snel om zich heen grijpen omdat het programma een zelden geziene combinatie van ransomware en een wormvirus was. Hij zei vandaag dat het aantal besmette computers al weer toenam door een nieuwe variant van het virus: 'Ik ben bezorgd over de mensen die morgen op hun werk hun niet goed beveiligde computer opstarten. Het zou kunnen leiden tot dezelfde taferelen als vrijdag', aldus Wainwright. Hij adviseert bedrijven hun software te updaten 'waar mogelijk' voordat werknemers morgen hun computers weer opstarten.
Lees ook: Cyberaanval op Britse ziekenhuizen
Nederland heeft weinig last van de cyberaanval. Enkele tientallen parkeergarages van Q-Park, dat werd getroffen door de cyberaanval, zijn nog bezig hun systemen op te schonen, meldt RTL Nieuws. Volgens ethisch hacker Edwin van Andel is zijn we in Nederland ons bewust van de gevaren. 'We klikken hier niet zo vaak op linkjes.' Volgens Van Andel zijn er pas 46 transacties van bitcoins in verband met de cyberaanval geweest, met een totale waarde van 40.000 dollar.
De 'ransomware' is een computervirus van het type Wanna Decryptor. Ransomware versleutelt op afstand bestanden op computers en vraagt geld aan gebruikers om ze weer te decoderen. Het virus kan vooral voor Windowsgebruikers problemen opleveren, meldt de BBC. Bij de aanval is namelijk actief gebruik gemaakt van een lek in besturingssysteem Windows dat door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA werd gebruikt. De werkwijze van de NSA kwam kortgeleden op straat te liggen en wordt nu dus door criminelen misbruikt. Microsoft heeft zogeheten 'patch', oftewel reparatiesoftware, uitgebracht voor getroffen besturingssystemen, waaronder Windows XP, meldt techwebsite Tweakers.
Lees ook: 'Cybercrime moet prioriteit worden'