Internationaal14 mei '17 17:29Aangepast op 14 mei '17 21:49

'Druk op N-Korea opvoeren vanwege testen raketten'

Auteur: Judith Laanen

Noord-Korea heeft in de nacht van zaterdag op zondag (lokale tijd) een raketproef gedaan met een middellange- of langeafstandsraket. De raket zou zijn afgevuurd vanuit de de buurt van Kusong in de provincie Pyongan vlak voor zonsopgang, meldt het Amerikaanse leger.

Foto ANP
Foto ANP

De raket legde een afstand van zevenhonderd kilometer af en kwam een half uur na lancering terecht in de Japanse Zee. De Verenigde Staten zoeken uit wat voor type raket er precies de lucht in is geschoten.

Het is al zeker de tiende raketlancering van Noord-Korea sinds het aantreden van de Amerikaanse president Trump. Vrijwel alle raketproeven mislukten tot nu toe.

Ambassadeur VS: 'Rakettest gevolg van paranoïde staat Un'

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, zei vandaag tegen tv-programma 'This Week' op ABC dat deze meest recente rakettest het gevolg is van de 'paranoïde staat' waarin leider Kim Jong Un zich bevindt vanwege de recente verkiezingen in het buurland Zuid-Korea. De liberaal Moon werd afgelopen woensdag verkozen tot president. De rakettest is bedoeld om een signaal af te geven naar het buurland, zei Haley, meldt persbureau Reuters.

Lees ook: Noord-Korea bereid met VS te praten

De Verenigde Staten zullen volgens Haley Noord-Korea 'de duimschroeven aandraaien' met internationale druk en mogelijk nieuwe sancties. De rakettest komt volgens Haley 'te dichtbij voor Rusland'.

'Dit is geen manier om bij Trump op de koffie te komen'

Volgens de ambassadeur is een soortgelijke test geen manier voor Kim Jong Un om op de koffie te mogen bij Trump. Zij reageert daarmee op het bericht dat Noord-Korea onder de juiste omstandigheden bereid is met de Verenigde Staten te praten. Dit liet een Noord-Koreaanse topdiplomaat gisteren weten, meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

VN-veiligheidsraad bijeen vanwege rakettest

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt dinsdag bij elkaar voor een overleg over de rakettest van Noord-Korea. Dat hebben diplomaten zondag laten weten.

Het is al de tiende keer dat Noord-Korea een raket heeft gelanceerd sinds Donald Trump president van de Verenigde Staten is. Al sinds 2006 gelden sancties tegen Noord-Korea, omdat het land diverse kernproeven heeft gehouden en twee langeafstandsraketten heeft gelanceerd.

Gerelateerde artikelen