Internationaal14 mei '17 19:06Aangepast op 15 mei '17 07:58

CDU wint in grootste deelstaat Duitsland

Auteur: BNR Webredactie

De partij van de Duitse Bondskanselier Merkel, de christendemocratische CDU, heeft zondag de deelstaatverkiezingen van Noordrijn-Westfalen (NFW) gewonnen.

Stemmen in een tuincentrum in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Foto ANP
Stemmen in een tuincentrum in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Foto ANP

De partij van Merkel kreeg 33 procent van de stemmen, zo blijkt uit de voorlopige einduitslag die vanochtend bekend is gemaakt. NFW is de grootste deelstaat in Duitsland met achttien miljoen inwoners. De uitslag geldt als voorbode voor de Bondsdagverkiezingen in september.

De huidige deelstaatcoalitie van de sociaaldemocratische SPD en de Groenen heeft grote verliezen geleden. Zo komt de SPD uit op 31,2 procent, en de Groenen op 6,4 procent. Dat schaadt de kansen van de SPD in de nationale Bondsdagverkiezingen in september. Volgens correspondent Derk Marseille hebben zowel oudere als jongere kiezers de SPD verlaten omdat ze niet denken dat de partij met de financiën kan omgaan. 'Ze hebben niet het gevoel dat de SPD het huishoudboekje kan beheren om Duitsland klaar te maken voor de toekomst.'

Kiezers hebben de SPD afgerekend op het beleid waarmee de sociaaldemocraten de deelstaat de afgelopen vijf jaar hebben geregeerd, zegt Willem Melching, historicus aan de Universiteit van Amsterdam. Melching: 'Het onderwijs is slecht, en men is vooral boos over het broddelwerk op het vraagstuk interne veiligheid, onder meer over immigraten en draaideurcriminelen'.

Premier NRW stapt na nederlaag uit top SPD

Hannelore Kraft, de sociaaldemocratische premier van NRW, heeft zondag haar vertrek aangekondigd als vicevoorzitter van de SPD en als partijleider in haar deelstaat. Ze neemt daarmee naar eigen zeggen de verantwoordelijkheid op zich voor de zware nederlaag die haar partij zondag in NRW heeft geleden in de deelstaatverkiezingen. Wat Martin Schultz, de partijleider op landelijk niveau, gaat doen na de nederlaag is niet duidelijk.

De liberale FDP heeft 12,6 procent van de stemmen gehaald, terwijl het rechts-radicale Alternative für Deutschland met 7,4 procent genoeg stemmen heeft gekregen om in het parlement in Düsseldorf, waar de deelstaatregering zetelt, te komen.

Verkiezingsjaar voor Duitsland

Duitsland staat dit jaar in het teken van verkiezingen. Behalve de Bondsdagverkiezingen, die in september worden gehouden, was er al de benoeming van de nieuwe Bondsdagpresident in februari en dit voorjaar mochten nog drie van de in totaal 16 deelstaten naar de stembus: op 26 maart kozen de inwoners van Saarland en vorige week Sleeswijk-Holstein.

Zondag was de deelstaat met de meeste inwoners als laatste aan de beurt, Noordrijn-Westfalen. Volgens het Duitsland Instituut gelden de trends die zich daar manifesteren als een voorbode voor de Bondsdagverkiezingen.

Gerelateerde artikelen