Internationaal16 mei '17 20:34Aangepast op 17 mei '17 07:48

'Informatie Trump kwam uit Israël'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De geheime informatie die de Amerikaanse president Donald Trump heeft gedeeld met Rusland, was afkomstig uit Israël. Dat schrijven Amerikaanse media op basis van een anonieme Amerikaanse functionaris.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Trump erkende vandaag het bericht van The Washington Post dat hij zeer geheime informatie zou hebben gedeeld met onder meer de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov. Als de berichtgeving klopt, kan dit gevolgen hebben voor de diplomatieke relatie tussen de Verenigde Staten en Israël.

'Wat er nu gebeurt is Israëls grootste nachtmerrie', denkt Israël-correspondent Jan Franke. 'Ze zijn zo afhankelijk van de VS dat ze het niet op de spits zullen drijven.' Israël is een van de belangrijkste partners van de VS, en de inlichtingendienst van Israël is bovendien een van de belangrijkste in het Midden-Oosten.

Informatie kan bij Iran terechtkomen

Dat Trump belangrijke informatie van Israël zomaar aan de Russen heeft gegeven, vergroot daarnaast de kans dat deze informatie in handen van Iran kan komen. Iran is een bondgenoot van Rusland en de grootste drieging van Israël in het Midden-Oosten. 'Als dit soort informatie wordt gedeeld kan het de veiligheid van Israëlische agenten in het geding brengen. Het kan zomaar dat Israël mensen binnen IS heeft geplaatst. Hun identiteit kan bekend worden', legt Franke uit. Israëlische officieren willen niet bevestigen of de berichtgeving klopt.

Volgens de Amerikaanse officieren waar de informatie vandaan komt, heeft Israël er op aangedrongen om voorzichtig om te gaan met de informatie. Israëlische kranten hebben bovendien in januari al geschreven dat Amerikaanse functionarissen hun Israëlische collega's waarsschuwden om voorzichtig te zijn met datgene wat aan de regering van Trump vertelden, omdat het gelekt zou kunnen worden naar Rusland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen