Internationaal19 mei '17 11:18Aangepast op 19 mei '17 15:49

Assange wil asiel in Frankrijk

Auteur: BNR Webredactie

De Zweedse justitie heeft het internationale arrestatiebevel tegen de Australische klokkenluider Julian Assange ingetrokken. Toch loopt hij nog steeds het risico te worden gearresteerd. Assange wil nu politiek asiel aanvragen in Frankrijk.

HH/Ian West
HH/Ian West

Dat zegt zijn advocaat Juan Branco tegen de Franse zender FranceInfo. Eerder vandaag maakte justitie in Zweden bekend dat het onderzoek tegen de stichter van klokkenluiderssite WikiLeaks naar een mogelijke verkrachting is stilgelegd.

VS en VK nog steeds op jacht

Assange zit al sinds 2012 verschanst in de ambassade van Ecuador in Londen, uit angst voor uitlevering aan Zweden. Hij vreesde dat hij vanuit Zweden zou worden uitgeleverd aan de VS. Daar hangt hem een rechtszaak boven het hoofd voor het lekken van honderdduizenden geheime militaire en diplomatieke documenten.

Ook Londen zit nog steeds achter Assange aan omdat hij in 2012 niet voldeed aan een rechterlijk bevel om voor een hof te verschijnen. Assange kan dus nog steeds worden opgepakt als hij de ambassade verlaat. Dat is volgens advocaat Branco een belangrijke reden voor Assange om asiel aan te vragen in Frankrijk. Hoe Assange in Frankrijk moet geraken zonder door de Britten te worden opgepakt, zei Branco er niet bij.

Lachende Assange

Kort na het bekendworden van het Zweedse besluit plaatste Assange een foto van zichzelf op Twitter:

Lees ook: Hoe effectief is WikiLeaks nog?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen