Internationaal23 mei '17 18:28

'Je kunt niet alles beveiligen'

Auteur: Judith Laanen

Op een halve kilometer van de Manchester Arena vond gisteravond een ander concert plaats, georganiseerd door de Nederlander Guido van Erp. Vanmiddag reisde hij van het vliegveld naar het centrum van Manchester en trof een gelaten sfeer in de stad aan.

Foto ANP
Foto ANP

Van Erp, die in de Audacious Church een Australische band geboekt had gisteravond, had helemaal niet in de gaten wat er aan de hand was. 'Bij het laatste nummer van de toegift waarschuwde de manager dat er een explosie geweest was. Toen was nog het verhaal dat het bij Victoria station was. We moesten mensen waarschuwen dat er geen trams en treinen meer reden.'

 

Op last van de politie moesten de bezoekers in de concertzaal binnen blijven, ze mochten pas weg als er ook echt vervoer voor de deur zou staan, vertelt Van Erp. Na ongeveer een kwartier zei de politie dat alle bezoekers de zaal moesten verlaten.

'Het klinkt lullig, maar alles went'

Van Erp denkt niet dat evenementen na aanslagen anders georganiseerd zullen worden. Al komt het nu wel erg dichtbij, zegt hij. De mindset van artiesten en bezoekers verandert misschien wel, denkt Van Erp, maar je kunt niet alles beveiligen. 'We weten nog heel goed dat we spulletjes mee konden nemen in onze toilettas in het vliegtuig, bij het voetbal zijn allemaal veiligheidsmaatregelen. Het is misschien lullig om te zeggen, maar alles went.'

Lees ook: Manchester: 'Hartverscheurende oproepen op social media'

Bij de explosie kwamen tot nu toe 22 mensen om het leven, ruim 60 mensen raakten gewond, onder wie veel kinderen. De zangeres van het popconcert waar de aanslag plaatsvond, de Amerikaanse Ariana Grande, bleef ongedeerd. De dader, die door zichzelf op te blazen omkwam, was een bekende van de politie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen