Tusk: niet op één lijn met Trump over Rusland
EU-president Donald Tusk is er niet 100 procent zeker van dat hij hetzelfde denkt over Rusland als de Amerikaanse president Trump. Dat zei Tusk vandaag in een korte, onverwachte verklaring na zijn ontmoeting met Trump. Volgens Tusk denken de twee wel hetzelfde over het conflict in Oekraïne.
'Mijn belangrijkste boodschap aan Trump is dat samenwerking en vriendschap gebaseerd zijn op gemeenschappelijke westerse waarden en principes, zoals vrijheid, mensenrechten en respect voor de menselijke waarden. Onze belangrijkste taak is het samenbrengen van de hele vrije wereld rond die waarden, en niet alleen belangen.'
Volgens Tusk, die de EU-leiders vertegenwoordigt in Brussel, zijn er 'veel zaken waar we het over eens zijn, met name de strijd tegen terrorisme. Ik hoef denk ik niet uit te leggen waarom.' Maar over het klimaat en handel lijkt dat minder het geval.
Trump ontmoet Juncker
Donald Trump werd donderdag ontvangen in de ‘Tusk Tower’. Het gebouw waar normaal Europese toppen gehouden worden was voor de gelegenheid zo genoemd met een knipoog naar de Trump Tower in New York. Trump kwam ruim een kwartier te laat aan bij zijn eerste afspraak met de hoogste Brusselse vertegenwoordigers, maar de geplande afspraak tot 11 uur liep uiteindelijk ook uit met ruim een half uur.
Nadat de twee Donalds elkaar de hand hadden geschud, verdwenen ze uit beeld. Twintig minuten later keerden ze terug met Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, voor een fotomoment bij de Amerikaanse en de EU-vlag, die de 28 lidstaten vertegenwoordigt. Trump maakte een grapje over het grote aantal landen en leiders in Europa.
De bijeenkomst, waar vervolgens ook de voorzitter van het Europese Parlement Antonio Tajani en buitenlandchef Federica Mogherini bij aanhaakten, kende geen officiële agenda. Tusk zei dat buitenlandbeleid, veiligheid, handel en klimaat ter sprake waren gekomen. De ontmoeting was vooral bedoeld ‘ter kennismaking’.
Naar Trumps bezoek was met spanning uitgekeken. Er bestond de nodige twijfel over zijn intenties met de relatie tussen de EU en de VS. Vooral zijn opmerking na het aangekondigde vertrek van Groot-Brittannië uit de EU, dat meerdere landen zouden volgen, viel in Brussel verkeerd.