Internationaal25 mei '17 15:55

Rutte verwacht 'constructieve opstelling' Trump

Auteur: Judith Laanen

Premier Rutte verwacht niet dat Donald Trump Nederland de les gaat lezen als hij hem later vandaag ontmoet. Dat zei hij voorafgaand aan de NAVO-top in Brussel. 'Ik verwacht eerlijk gezegd een constructieve opstelling.'

Premier Rutte arriveert bij de NAVO-top in Brussel. Foto ANP
Premier Rutte arriveert bij de NAVO-top in Brussel. Foto ANP

De Amerikaanse president zal de andere landen er naar verwachting op wijzen dat ze meer aan defensie moeten gaan besteden. 'Ik zal zeggen dat we weer de goede kant op gaan wat betreft de defensiebestedingen', zei Rutte. De NAVO-landen hebben afgesproken dat ze daar in 2024 2 procent van het nationaal inkomen aan uitgeven. Nederland zit nu nog onder de 1,2 procent.

'Trump heeft heel verstandige dingen over het belang van de NAVO gezegd. Het is een bondgenootschap waar Amerika ook nationaal belang bij heeft', vervolgde de premier.

Rutte: NAVO moet toetreden tot anti-IS-coalitie

Rutte spreekt vandaag over een aantal dingen op de NAVO-top. Wat de premier betreft is het versterken van het bondgenootschap, ook door genoeg te investeren. De premier wil de bijdrage aan de defensiebijdrage verhogen. Ook moet de NAVO meer doen om terrorisme te bestrijden. Nederland is voorstander van toetreding van de NAVO tot de anti-IS-coalitie, zei Rutte. 'Niet in militaire zin maar wel wat betreft het delen van informatie en het vereenvoudigen van de politieke besluitvorming.' Nederland 'bokst al een tijd boven z'n gewicht' in de coalitie maar is volgens Rutte wel bereid om een tankervliegtuig beschikbaar te stellen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen