Internationaal30 mei '17 14:11Aangepast op 30 mei '17 20:49

Spaanse premier Rajoy moet getuigen

Auteur: BNR Webredactie

Het Spaanse Nationale Hof beveelt premier Mariano Rajoy op 26 juli te getuigen in de zaak rond het Gürtel-schandaal. Dat heeft de Audiencia Nacional, de speciale rechtbank in Madrid die de zaak behandelt, bekendgemaakt.

Foto: ANP
Foto: ANP

De minister-president zal naar de zitting van de Audiencia Nacional in San Fernando de Henares komen. De Gürtel-zaak draait om een groep zakenlieden en politici die beschuldigd worden van corruptie, witwassen en belastingfraude. De zaak, één van de grootste gevallen van corruptie uit de Spaanse geschiedenis, krijgt al een paar jaar veel media-aandacht. Het schandaal draait om zakenlui en politici die betrokken zouden zijn geweest bij omkoping, witwassen en belastingontduiking.

Belastende informatie

Rajoy moet getuigen tegen leden van zijn Partido Popular (PP). Spil in de fraudezaak is Luis Bárcenas, de voormalige penningmeester van de partij, die 47 miljoen euro zou hebben verduisterd. Rajoy kwam in grote problemen toen de krant El Mundo in 2013 meldde dat hij tussen 1997 en 1999 elk jaar 42.000 euro van Bárcenas ontving. De krant schreef ook over sms’jes waarin Rajoy Bárcenas vroeg om belastende informatie binnen de muren van het PP-bolwerk te houden.

Veiligheid Rajoy

Rajoy verschijnt niet als minister-president, maar als een Spaanse burger. De rechtbank zag in meerderheid geen gegronde reden om Rajoy te laten getuigen via een videoconferentie, zoals was verzocht door de PP. Ten eerste ziet de rechtbank niet in waarom een verplaatsing van Rajoy naar de rechtbank in San Fernando de Henares 'een forse aanslag op de publieke middelen' zou zijn, als die op slechts 18 kilometer van het presidentiële paleis La Moncloa ligt. Ten tweede menen de rechters dat Rajoys veiligheid nergens zo goed kan worden gewaarborgd als in de rechtbank.

Gerelateerde artikelen