Internationaal1 jun '17 16:09Aangepast op 1 jun '17 17:29

'FBI heeft Nigel Farage in het vizier'

Auteur: Judith Laanen

Voormalig UKIP-leider Nigel Farage mag dan niet meer op het interesselijstje van het Britse electoraat staan, de Amerikaanse geheime dienst heeft wel degelijk interesse in hem.

Foto ANP
Foto ANP

Dat schrijft The Guardian.

Farage wordt nergens van verdacht, maar is wel interessant voor de FBI vanwege zijn banden met mensen die een hoofdrol spelen in het onderzoek naar mogelijke banden tussen de Russen en het campagneteam van president Trump. Dat zeggen bronnen die op de hoogte zijn van het onderzoek tegen de krant. In het lijstje contacten en wie precies met wie is omgegaan blijft Farage terugkomen, schrijft de krant. Farage zou daarom bruikbare informatie kunnen hebben.

De Amerikaanse onderzoekers proberen te achterhalen of Rusland heeft samengewerkt met campagnemedewerkers van Trump om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden.

Farage kent namelijk wat mensen

Zo kent Farage zowel president Trump als Julian Assange, de oprichter van klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Die publiceerde allerlei gehackte e-mails van Hillary Clinton en wordt er weer van verdacht daarvoor via derden met de Russen te hebben samengewerkt. Dat zei voormalig CIA-directeur John Brennan in een getuigenis voor het Amerikaanse Congres.

Een woordvoerder van Farage laat aan The Guardian weten dat de voormalige UKIP-leider nooit in Rusland geweest is, noch met Russische functionarissen heeft samengewerkt en dat de vragen van de krant over de activiteiten van Farage 'bijna hysterisch' zijn. De woordvoerder wilde verder niet in gaan op vragen van de krant over eventuele ontvangen vergoedingen voor tv-optredens van Farage op de Russische zender RT, waar hij al een aantal keer te gast is geweest. De zender wil vanwege vertrouwelijkheid daar ook niks over zeggen. Farage heeft al eerder gezegd dat hij Assange slechts één keer ontmoet heeft, maar niet hoe lang hij hem al kent. Ook de FBI wilde verder niks zeggen over Farage.

'Farage politiek uitgespeeld'

Farage is politiek uitgespeeld omdat hij leider-af is van UKIP, dat ook op z'n achterste ligt, dus voor zijn imago zal het niet veel uitmaken, denkt correspondent Lia van Bekhoven. 'Hij zal tot de Britten zich uit de EU laten zetten in het Europees Parlement blijven zitten maar verder is er ook geen interesse voor hem. Nu wordt het gezien als interessante coup van The Guardian maar tenzij Farage wordt gevraagd te getuigen, doet het niet zoveel in het VK.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen