Internationaal6 jun '17 12:48

‘Saoedi-Arabië overspeelt zijn hand’

Auteur: Daphne Buskoop

Steeds meer Arabische landen isoleren Qatar, en ook de Turkse president Erdogan bemoeit zich met de onrust in de regio. Saoedi-Arabië pakt zijn buurland hard aan, maar overspeelt daarmee zijn eigen hand, denkt politicoloog en Iran-deskundige Peyman Jafari.

Terwijl Saoedi-Arabië wil dat Qatar de banden met Iran verbreekt, zou dit Qatar juist in de handen van Iran kunnen drijven, denkt Jafari. Qatar is behoorlijk afhankelijk van Saoedi-Arabië: 17 procenr van de import van voedsel komt uit dat land. ‘Iran speelt daar nu slim op in, door te zeggen dat ze drie havens hebben aan de overkant, die ze open kunnen stellen. Binnen twaalf uur heeft Qatar dan voedsel.’  Want aan geld is geen gebrek in Qatar: het gaat puur om de fysieke doorvoer van voedsel, waar het land problemen mee kan krijgen.

Zorgwekkend

Het is zorgwekkend dat het einddoel van Saoedi-Arabië niet duidelijk is, vindt Jafari. ‘Willen ze dat Qatar concessies doet en is het dan afgelopen?’, oppert hij. Het lijkt hem onwaarschijnlijk, omdat Qatar daar te trots voor is. Zal Saoedi-Arabië inzetten op een soort staatsgreep, waarbij ze de leiders veranderen in loyale bondgenoten? ‘Dat zou wel heel ver gaan.’ Maar een nog belangrijkere vraag is volgens Jafari of andere golfstaten zich zullen aansluiten; landen als Koeweit en Oman houden nu al een beetje aftstand richting Saoedi-Arabië, omdat ze vinden dat de Arabieren te ver gaan.

Trump

Saoedi-Arabië eist naast het verbreken van de banden met Iran ook dat Qatar ze televisiezender Al Jazeera afsluit, en dat Hamas en de Moslimbroederschap het land uitgezet worden. Volgens Jafari heeft de timing van deze eisen te maken met het bezoek van Donald Trump aan Saoedi-Arabië. ‘Saoedi-Arabië heeft het gevoel dat ze vrij spel hebben, ze voelen zich zeker door de enorme wapendeal die ze hebben afgesloten. Daarnaast gedragen ze zich al jaren paranoïde.’  Enigszins opvallend zijn de eisen wel te noemen, vooral omdat de twee landen eigenlijk bondgenoten zijn. ‘Maar Saoedi-Arabië heeft het gevoel dat Qatar niet trouw genoeg is.’

Lees ook: Zes Arabische landen keren Qatar de rug toe


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen