Internationaal7 jun '17 13:23Aangepast op 7 jun '17 14:25

'Syrië staat nog veel grotere problemen te wachten'

Auteur: Daphne Buskoop

Als het belangrijkste IS-bolwerk in Raqqa is gevallen, staat Syrië veel grotere problemen te wachten, denkt topdiplomaat Koos van Dam. Want de gelegenheidscoalities zullen hun veroverde posities niet zonder strijd willen opgeven.

Foto: AFP
Foto: AFP

Van Dam is ambassadeur geweest in onder meer Irak en Egypte, en volgt nu de ontwikkelingen in Syrië op de voet. Als Raqqa straks is gevallen zal de tijd van diplomatie en onderhandelingen nog lang op zich laten wachten, voorspelt Van Dam. De Koerdische partij, die nu een grote rol speelt in de strijd tegen IS in Raqqa, is namelijk helemaal niet geliefd. 'Ze zijn een vijand van Turkije omdat ze samenwerken met de PKK en ze zijn een vijand van het regime. Nu zijn ze nog een bondgenoot van de VS, maar hun ideologieën zijn totaal verschillend. En ze hebben grote vijanden onder de meeste andere Koerdische partijen.' Maar, voegt hij eraan toe, op dit moment zijn ze de enige Koerdische partij met militaire macht, dus zijn ze goed te gebruiken, met name door de Amerikanen in de strijd tegen IS.

Lees ook: 'Eindstrijd tegen IS-bolwerk Raqqa duurt nog maanden'

De gelegenheidsalliantie die er nu is tussen de VS en de Koerdische partij is dus niet heel stabiel; nu vechten ze samen tegen IS, maar zodra IS valt zullen er weer andere gelegenheidsallianties komen, voorspelt Van Dam.

VS en Rusland

Het zou volgens Van Dam heel goed kunnen dat de VS zich terugtrekt als IS verslagen is. 'Voor veel Westerse landen is IS nu de prioriteit. Als IS valt, kan het goed zijn dat veel landen vertrekken; ze lossen het zelf maar op.' De Russen zullen Syrië als bondgenoot willen houden, net als Iran.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen