Internationaal7 jun '17 13:14Aangepast op 7 jun '17 15:16

'Steeds minder animo voor samenwerking met Britse universiteiten'

Auteur: Thijs Baas

Europese universiteiten lijken steeds huiveriger te worden om samenwerking met Britse universiteiten aan te gaan voor Europese financiering. Die onderzoeksgelden staan met het oog op de Brexit steeds meer onder druk, terwijl de Britten er in het verleden juist bovenmatig de vruchten van plukten, zegt Tim Schwanen, hoofddocent geografie aan de Universiteit van Oxford.

Foto: ANP
Foto: ANP

Nog één nachtje slapen en dan gaan de Britten naar de stembus. Wie gaat er met de overwinning naar huis? Wordt het Theresa May, Jeremy Corbyn of komt er een heel ander duiveltje uit het doosje? Het Britse systeem met kiesdistricten lijkt uiteindelijk in het voordeel van de Conservatieven te werken, zegt Schwanen.

Beleidsplannen van Labour

Het thema Brexit lijkt de afgelopen weken flink naar de achtergrond geschoven, ten faveure van zaken als terrorisme en veiligheid en vraagstukken rond gezondheidszorg, huisvesting, armoede en sociale ongelijkheid. Opmerkelijk genoeg kan een groot deel van de bevolking zich juist op deze thema's goed vinden in de beleidsplannen van Labour. Meer problemen hebben mensen met de persoon Jeremy Corbyn. Niet alleen zijn steun in het verleden aan de IRA, maar ook zijn pacifistische inslag stuit veel mensen tegen de borst.

Kiesdistricten

Daar staat tegenover dat veel mensen nog niet vergeten zijn dat het Theresa May was die verantwoordelijk was voor een groot deel van de bezuinigingen op politie en veiligheidsdiensten. Toch zal uiteindelijk een meerderheid bij haar uitkomen, verwacht Schwanen. Zij is voor veel Britten toch de minst slechte optie en bovendien lijkt het Britse kiesstelsel in het voordeel van May. 'Uiteindelijk zal het verschil gemaakt worden in 50 à 60 van die kiesdistricten en daar spitst de strijd zich nu ook op toe.'

Vrij grote voorsprong

Duidelijk is wel dat het niet die grote verschillen zal opleveren die in het begin van de campagne werden voorspeld, voorspelt Schwanen. Een aantal peilingen kijkt naar de 'marginale kiesdistricten', waar de Conservatieven toch nog een vrij grote voorsprong lijken te hebben. 'Een aantal mensen gaat er toch van uit dat Theresa Mays meerderheid zeker gelijk gaat blijven en misschien zelfs iets groter wordt', zegt Schwanen.

Abstract

De Brexit speelt op de achtergrond nog wel degelijk een rol, maar voor veel Britten is die toch een abstract iets, zegt Schwanen. Ik denk dat veel mensen niet goed begrijpen wat er allemaal gebeurt met die onderhandelingen en wat voor een moeilijk proces dat gaat worden.' Hoe anders ligt dat bij andere potentiële Europese partners, die steeds huiveriger lijken te worden om samen met Britse universiteiten voorstellen in te dienen voor EU-financiering. 'De Britten hebben bovenmatig geprofiteerd van de EU-onderzoeksgelden en dat staat nu onder druk.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen