Panama Papers7 jun '17 20:15Aangepast op 8 jun '17 19:48

Onderzoek Panama Papers: dag één

Auteur: Hugo Reitsma

De hele wereld was geschokt toen vorig jaar uit de Panama Papers bleek hoeveel geld bedrijven en particulieren in belastingparadijzen stallen. Bij de eerste dag van het Parlementair onderzoek naar Fiscale Constructies bleek vandaag dat het nog wel even gaat duren voordat er iets bruikbaars boven water komt.

Hugo Reitsma
Hugo Reitsma

Een team van 19 mensen verdeeld over 6 FTE gaat schimmige constructies onderzoeken waarmee bedrijven en vermogende particulieren kapitaal in belastingparadijzen parkeren. Ongeveer een derde van de vermogens boven de 5 miljoen staat offshore, schatte directeur Jan van Koningsveld van het Offshore Kenniscentrum. Dat zou voor Nederland dan gaan om 150 miljard euro, en 10 miljard gederfde belastinginkomsten.

Wat is de pakkans? – vroeg de onderzoekscommissie aan de Belastingdienst. Durfden ze niet te zeggen. Maar soms is het zo ingewikkeld dat het meer dan een jaar duurt om alleen al boven water te krijgen wie achter een bepaalde vennootschap zit. Dus reken maar uit, met 6 FTE.

De afgelopen jaren is er veel verbeterd, vertelden verschillende getuigen vandaag: betere wetgeving, uitwisseling van informatie - zelfs met belastingparadijzen en trustkantoren - en belastingadviseurs willen met constructies uit het verleden nu niet meer geassocieerd worden. Maar de Panama Papers laten zien hoe erg het nog is.

'Wat zou het voor u makkelijker maken om uw werk te doen?' Jan Paternotte stelde daarmee volgens mij de belangrijkste vraag. Antwoord: 'Het meest eenvoudige dat je kan doen is in de wet te zetten: rente is niet aftrekbaar. Dan zijn we zo ongeveer klaar.' Hij zei het een beetje grappend, maar economen pleiten al jaren voor het gelijker behandelen van eigen en vreemd vermogen.

Vooral de VVD is daar tegen. Helaas vond die partij het niet nodig aan het Panama-onderzoek deel te nemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen