Internationaal9 jun '17 06:17Aangepast op 9 jun '17 14:08

May: 'stabiliteit nodig'

Auteur: BNR Webredactie

De gok van Theresa May om tussentijdse verkiezingen uit te schrijven, pakt averechts uit. Haar Conservatieve partij raakt de absolute meerderheid kwijt.

ANP/EPA
ANP/EPA

Nu 633 van de 650 kiesdistricten zijn geteld, is de kans op een absolute meerderheid voor de Conservatieve Partij verkeken. Uit berekeningen van het Britse persbureau Reuters kan May's partij de grens van 326 zetels niet meer passeren.

Volgens prognoses zakken de Conservatieven van 330 naar 318 zetels. Labour stijgt volgens de prognoses van 232 naar 267 zetels. De Schotse nationalisten en de populistische UKIP leveren in; de Liberal Democrats winnen juist. May had met een verkiezingswinst sterker willen staan in de onderhandelingen met de Europese Unie over een Brexit.

Lees ook: Onzekerheid over Brexit-gesprekken

Leider Jeremy Corbyn heeft May opgeroepen te vertrekken. 'Mensen hebben genoeg van bezuinigingen. Mensen hebben gestemd voor hoop en tegen bezuinigingen. De premier wilde een mandaat. Dat heeft ze: verloren stemmen, verloren zetels, verloren vertrouwen.'

May zegt volgens verschillende Britse media niet te zullen aftreden en druk bezig te zijn met het samenstellen van een nieuwe regering. 'Het land heeft stabiliteit nodig.'

Hoe nu verder?

Als geen enkele partij een absolute meerderheid krijgt, is het de vraag of er een minderheidsregering komt. Het is drie keer eerder voorgekomen dat de Britten een zogenaamd hung parliament hadden, waarin een partij geen absolute meerderheid heeft. De laatste keer, in 2010, werkten de Conservatieven samen met de Liberal Democrats. Die laatste partij werd daar flink voor afgestraft in de daaropvolgende verkiezingen, en heeft nu al laten weten er geen trek in te hebben om met de Conservatieven een coalitie te vormen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen