Prins Maurits heeft vanaf Upnor Castle aan de Medway-rivier een vlootschouw afgenomen ter ere van de 350ste verjaardag van slag. Ook bezocht hij het patrouilleschip Zr Ms Holland, dat speciaal voor de gelegenheid naar Engeland is gevaren. 'Nu met goede bedoelingen', zei de prins. Maurits, overste in de Koninklijke Marine en adjudant in buitengewone dienst van zijn neef koning Willem-Alexander, opende in het kasteel tegenover de historische scheepswerf van Chatham een tentoonstelling over de 'Dutch raid on the Medway'. Hij onthulde ook een plaquette.
Gentlemen's agreement
'Het was een grootse vernedering voor de Engelsen, maar een heel grote overwinning voor de Nederlanders', vertelt BNR-redacteur en gids bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, Sascha Heij over de slag bij Chatham. 'We deden het eigenlijk een beetje uit wraak.'
De Engelsen hadden namelijk huisgehouden bij Vlieland en op Terschelling. Daarbij waren veel doden gevallen. 'In de Gouden Eeuw was er een gentlemen's agreement qua oorlog: je doodt geen burgers. Het was echt: schande, schande!' Ook de economische schade was enorm. 'Allemaal schepen met handelswaar waren gezonken', vertelt Heij. 'Ze hebben zelfs de beurs in Amsterdam drie dagen dicht gedaan omdat ze een crash wilden voorkomen.'
Lees ook: Nazaat Frits de Ruyter de Wildt over de Tocht naar Chatham
Royal Charles
Nederland wilde wraak nemen en deed dat door de Engelse oorlogsvloot te verwoesten. Als souvenir namen de Nederlanders het Engelse vlaggenschip HMS Royal Charles mee naar Nederland. Het achterdeel van dat schip is te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.
Het Marinemuseum in Den Helder opent op zaterdag 17 juni de nieuwe tentoonstelling ‘Zeeslag!’ waarmee de Tocht naar Chatham en de Slag in de Javazee (1942) worden belicht.