Internationaal9 jun '17 14:01Aangepast op 9 jun '17 18:51

May houdt vast aan planning Brexit

Auteur: BNR Webredactie

De Britse premier Theresa May gaat een nieuwe regering vormen die verder gaat met de Brexit zoals gepland.

ANP/AFP
ANP/AFP

De Brexit-onderhandelingen beginnen, zoals gepland, over tien dagen, zei May tijdens een korte verklaring. Even daarvoor was ze op bezoek geweest bij koningin Elizabeth op Buckingham Palace.

Gedoogconstructie

May wil een minderheidsregering gaan vormen met gedoogsteun van de Noord-Ierse Democratische Unionistische Partij (DUP). De Conservatieven hebben volgens de voorlopige verkiezingsuitslag 318 zetels en de DUP tien. Samen hebben zij een krappe meerderheid in het Lagerhuis.

Correspondent Lia van Bekhoven: 'De fractie heeft zeer waarschijnlijk de afgelopen uren tegen haar gezegd: je kunt het je niet veroorloven om af te treden. Dat creëert alleen maar meer chaos.' De Democratic Unionist Party is in 1971 opgericht door dominee Ian Paisley en is een conservatieve partij.

Lees ook: Dijsselbloem hoopt op betere relatie met VK

Partijleider UKIP weg

Paul Nuttall heeft zijn vertrek aangekondigd als leider van de populistische partij UKIP. Zijn partij verloor de enige zetel in het Lagerhuis. UKIP hoopte juist meerdere zetels te veroveren. Een groot deel van de achterban van UKIP, voorheen geleid door Nigel Farage, liep over naar andere partijen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen