Macron op weg naar ruime meerderheid
Volgens de eerste exitpolls heeft La République en Marche, de partij van president Macron, meer dan 30 procent van de stemmen gehaald bij de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen.
Hoe groot de meerderheid voor Macron precies zal zijn, wordt pas over een week duidelijk na de tweede stemronde. Met steun van bondgenoten komt de LRM mogelijk uit op meer dan 400 van de 577 zetels. 'Sinds parlementsverkiezingen vlak na presidentsverkiezingen zijn hebben we latijd gezien dat de nieuwe president een meerderheid haalt', vertelt correspondent Eveline Bijlsma. 'Dat is expres zo georganiseerd zodat het staatshoofd kan regeren.'
Volgens twee opiniepeilers krijgt de LRM in de eerste ronde ongeveer 30 procent van de stemmen. In het onderzoek van Elabe zou dat goed zijn voor 415 tot 445 afgevaardigden. Kantar Sofres hield het op 400 tot 445.
Lage opkomst
Minpunt vandaag was de lage opkomst. 'Het was historisch laag', benadrukt Bijlsma. 'Er is dus ook een nadeel dat de verkiezingen kort op elkaar zijn. Een van de redenen is dat de Fransen verkiezingsmoe zijn.' Volgens de eerste prognoses heeft maar één op de twee Fransen gebruik gemaakt van zijn democratisch recht.
Niettemin dient zich in het parlement een ware aardverschuiving aan. De traditionele regeringspartijen kregen zondag harde klappen. De Republikeinen eindigden als tweede met circa 21,5 procent. De Socialistische Partij van Macron's voorganger François Hollande viel volgens de peilingen terug naar een schamele 13 procent, nog achter het linkse 'La France insoumise'.
In de meeste van de 577 kiesdistricten wordt de gedeputeerde over een week bekend. In de tweede ronde van komende zondag doen de kandidaten die nu minder dan 12,5 procent van de geregistreerde kiezers achter zich kregen niet meer mee. De kandidaat die dan in het district de meeste stemmen krijgt wordt parlementariër.