Internationaal13 jun '17 22:22Aangepast op 14 jun '17 08:29

'Samenwerking met de Russen is afschuwelijke leugen'

Auteur: Judith Laanen

De mogelijke samenspanning tussen de Russen en de Amerikanen tijdens de verkiezingen van vorig jaar is een ‘vreselijke en afschuwelijke leugen’. Dat heeft minister Jeff Sessions (Justitie) tijdens zijn openbare zitting van de Inlichtingencommissie van de Senaat gezegd.

Foto ANP
Foto ANP

‘Ik heb nog nooit een ontmoeting of gesprek gehad met welke Russische of buitenlandse functionarissen dan ook als het gaat om welke inmenging in de verkiezingscampagne of verkiezing in de Verenigde Staten dan ook’, zei Sessions. Hij zei verder niet te weten of iemand uit het campagneteam van president Trump zulk soort gesprekken heeft gevoerd.

Volgens Sessions schaden de suggesties dat hij deel heeft genomen aan samenzweringen met de Russische overheid of dat hij ervan op de hoogte was de Verenigde Staten en ondermijnen ze het democratische proces.

Nog voordat Sessions zou getuigen deden in Washington al verhalen de ronde over Robert Mueller, die door het ministerie van Justitie is aangewezen om het onderzoek naar Rusland-gate te leiden, en of Trump hem misschien zal ontslaan, meldt persbureau Reuters. Sessions zei tegen de Senaatscommissie vertrouwen te hebben in Mueller maar zei ook dat hij ‘geen idee’ had of Trump dat ook heeft omdat hij nog niet met de president over deze zaak gesproken heeft. Op de vraag of Sessions ook actie zou ondernemen in de zaak Mueller zei hij dat dat niet gepast zou zijn voor hem.

Sessions' rol in ontslag Comey

Sessions wordt momenteel ook ondervraagd over zijn rol in het ontslag van voormalig FBI-baas James Comey, die vorige week getuigde voor de commissie over de gang van zaken tijdens zijn ontslag door Trump. Volgens Comey ontsloeg Trump hem om het FBI-onderzoek naar Rusland-gate te ondermijnen. Sessions schreef de memo aan Trump waarin hij de president had aanbevolen om Comey te ontslaan. Sessions zei niet van plan te zijn iets te zeggen over de vertrouwelijke gesprekken die hij daarover met president Trump voerde.

De Republikein Burr, de voorzitter van de commissie, wilde ook van Sessions weten waarom Sessions zichzelf had teruggetrokken uit het onderzoek naar Rusland-gate. Volgens de minister trok hij zichzelf terug uit het onderzoek omdat de regels van het ministerie hem dat oplegden.

Sessions werd er eerder van beschuldigd dat hij 'misleidende verklaringen' over zijn contacten met Russen heeft afgelegd. Daarover zei hij dat hij het Congres niet misleid heeft omdat de ontmoetingen deel uitmaakten van zijn werk als Amerikaanse senator en niet als een vertegenwoordiger van het Trump-campagneteam. Er was volgens de minister ook geen derde ontmoeting. Eerder gaf Sessions toe dat hij tot twee keer toe de Russische ambassadeur had ontmoet.

Lees terug: Liveblog over Comeys verklaring in de Senaat


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen